Dossier EK 2000

Ondanks plaats in kwartfinales

Oranje blijft op zoek naar het juiste ritme

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
ROTTERDAM, 17 JUNI. Goed maar nog niet geweldig. Met de 3-0 overwinning op Denemarken stapte het Nederlands elftal al voor de laatste groepswedstrijd de kwartfinales binnen. Toch was enige relativering op zijn plaats na het duel dat in de tweede helft in het voordeel van Oranje werd beslist. Nog steeds is het team niet in balans. Al gaf Rijkaard zijn spelers een dikke pluim over de uitvoering na rust. Toen bezweken de vermoeide Denen onder de extra druk die het Nederlands elftal ontwikkelde. Uiteraard hartstochtelijk aangemoedigd door het Oranje-legioen dat de latere helden na de eerste helft nog met een striemend fluitconcert naar de kleedkamer begeleidde.

De bondscoach had voor dit duel een 4-4-2-tactiek uitgedokterd zonder Seedorf en met een sterke flankbezetting: Overmars op links en Zenden op rechts. Bij balbezit schoven ze van het middenveld door naar voorste linie waardoor er een viermansaanval ontstond. Van de uitvoering deugde aanvankelijk weinig. Het leek of Oranje had afgesproken het middenveld maar over te slaan. Steeds werd voor de lange trap gekozen richting Patrick Kluivert die met zijn krachten moest smijten om in balbezit te komen.

Zelfs doelman Van der Sar, die aan het einde van het duel door Westerveld werd vervangen wegens een spierblessure, deed er aan mee. Rijkaard verklaarde achteraf dat er van opzet juist geen sprake was. "Het ging te gehaast en te snel. De zijkanten hadden beter benut moeten worden. Het positiespel, waar we zo goed in zijn, kwam er totaal niet uit. We speelden de Denen zo juist in de kaart."

Misschien wilde Oranje wel te graag. Want aan de inzet lag het dit keer niet. Wat dat betreft hadden de prikkelende woorden van Rijkaard, donderdag in Hoenderloo, effect gesorteerd.

Desondanks leed Zenden de eerste achttien minuten vier keer balverlies. De linkerspits moest zich net als in Kopenhagen, in de vriendschappelijke ontmoeting tussen de twee landen, op rechts bewijzen, waar hij aan de ketting lag bij Jan Heintze. Ronald de Boer, die later inviel, was op deze vleugel misschien een logischer keuze geweest. Aangezien hij zijn tegenstander op techniek kan kloppen. Maar Rijkaard durft het kennelijk nog niet met hem aan. De Boer speelde voor het EK tien weken niet vanwege een blessure.

Op het middenveld hadden Davids en Cocu moeite de juiste positie te vinden. Davids ging voorop in de strijd. Toch is de terriër van Juventus nog niet in vorm. Oranje kroop in de eerste helft een aantal keren door het oog van de naald. Bisgaard en Tomasson (twee keer) waren dicht bij een doelpunt. Gravesen knalde van veraf boven op de lat. Binnen tien minuten werden de backs Van Bronckhorst en Reiziger geconfronteerd met een gele kaart. Met name Reiziger, directe tegenstander van Grønkjaer, zou zich later in de wedstrijd goed herstellen. Toch liet Rijkaard achteraf weten dat hij de kaarten - ook Van der Sar en Konterman werden genoteerd - zal laten meewegen bij het bepalen van de opstelling tegen de Fransen, komende woensdag. Dit uit veiligheidsoverwegingen voor het eventuele verdere verloop van het toernooi. Van Bronckhorst is dan sowieso geschorst.

In de rust gaf Rijkaard zijn spelers de instructie om de druk op te voeren en meer over de vleugels te spelen. De Deense bondscoach Bo Johansson legde naderhand uit waarom zijn ploeg na ruim tien minuten op achterstand kwam en vervolgens de wedstrijd volledig uit handen gaf. Net als tegen de Fransen klapte het Scandinavische bolwerk in elkaar. "We missen de fysieke kracht om een duel als deze tot een goed einde te brengen", aldus de oefenmeester die volgend seizoen plaats maakt voor Morten Olsen en Michael Laudrup. "Als de power ontbreekt vergeet je te denken. En met voetballen moet je je verstand gebruiken. We missen bij een achterstand ervaren spelers."'Het Nederlands elftal vergat wat anders. Toen de Denen murw waren, drukte Oranje niet door naar een hogere score. Dan was een gelijkspel tegen Frankrijk voldoende geweest om de kwartfinale ook in De Kuip te spelen. Hoewel de eveneens geplaatste Fransen volgens de geruchten met veel reserves zullen aantreden, dreigt nu een wedstrijd in Brugge en eventueel een halve finale in Brussel. Oranje vertrekt dan noodgedwongen uit Hoenderloo en zal de tenten in Knokke opslaan. Het was opvallend dat Kluivert verklaarde hiermee tijdens de wedstrijd geen rekening te hebben gehouden.

Met de openingstreffer tegen de Denen evenaarde Patrick Kluivert op de ranglijst aller tijden in doelpunten zijn grote idool Marco van Basten. In de 57ste minuut profiteerde de spits van een actie van Bergkamp die nog werd gestuit door de Deense doelman Schmeichel. Tien minuten later speelde Zenden op de linkerflank Bisgaard uit en zijn voorzet werd door invaller Ronald de Boer simpel ingetikt: 2-0. Zenden maakte zelf het derde Nederlandse doelpunt dankzij een snelle uitbraak van Reiziger, die op het laatste moment de bal klaar legde. Kluivert en Zenden misten daarna nog kansen op een grotere overwinning dan 3-0.