U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
24/7 Media Europe ad
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Xerox

Dow Jones sluit lager

Beleggers schrikken van Xerox

Door een onzer redacteuren
NEW YORK, 17 JUNI. De winstwaarschuwing van Xerox heeft Amerikaanse beleggers flink doen schrikken. Ook de waarschuwingen van banken maakten hen nerveus. De Dow Jones sloot gisteren 2,48 procent lager op 10,449.30 punten.

Xerox, de grootste fabrikant van kopieerapparaten ter wereld, liet weten dat het resultaat in het tweede kwartaal nog slechter zal zijn dan aanvankelijk was gemeld. Dat komt onder meer omdat Xerox minder orders heeft binnengekregen voor de producten in het hoogste marktsegment. De waarde van het aandeel daalde uiteindelijk 18,8 procent tot 20,7500 dollar.

Daarnaast deden de banken het slecht. Het aandeel American Express daalde acht gulden tot 102 gulden. De bank J.P. Morgan verloor ruim 16 gulden, bijna zeven procent, en eindigde op ruim 234 gulden. Unionbancal en Wachovia Corp hadden donderdag gewaarschuwd dat ook hun winst het tweede kwartaal lager zou uitvallen dan verwacht.

Tal van beleggers deden hun Xerox-aandelen na de winstwaarschuwing in de verkoop. Sinds de hoogste waarde van 60,3125 dollar in juli 1999 is de koers met 58 procent geslonken. De handel in Xerox was gisteren fors. Bijna 23 miljoen aandelen verwisselden van eigenaar.

Het ging al een tijdje slechter met Xerox, dat in het eerste kwartaal 243 miljoen dollar (559 miljoen gulden) verlies leed na een winst van 343 miljoen dollar een jaar eerder. Het negatieve resultaat was het gevolg van een voorziening voor een grootscheepse reorganisatie. Daarbij schrapte Xerox 5.200 banen.

Tegenvallende tweedekwartaalresultaten eerder deze week en winstwaarschuwingen van de bedrijven Perot Systems en Ethyl Corp voedden gisteren de angst onder marktpartijen dat meer Amerikaanse bedrijven met winstwaarschuwingen zouden kunnen komen. De vele verliezen op toonaangevende beurzen in Europa zorgden ook voor een negatieve stemming.

Aanvankelijk had de ontwikkeling rond het aandeel Xerox ook gevolgen voor de Nasdaq. Maar uiteindelijk sloot de schermenhandel, waaraan technologiefondsen staan genoteerd, licht hoger. De bescheiden winst van 14,78 punten tot 3860,60 betekende een stijging van 0,38 procent.

Op de valutamarkt in New York moest de dollar terrein prijsgeven. De Amerikaanse munteenheid noteerde tegen het eind van de handel f 2,2837 vergeleken met f 2,3099 een etmaal eerder. De euro won daardoor aan kracht. De koers klom van 0,9535 tot 0,9645 dollar.

NRC Webpagina's
17 JUNI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad