U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

N R C   H A N D E L S B L A D  -  F I L M  &  V I D E O
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Matthew Perry


In een serie profielen van hedendaagse sterren deze week Matthew Perry, een van de vrienden uit de sitcom 'Friends', die zich met 'Three To Tango' weer in de bioscoop waagt.

Door BIANCA STIGTER

De Amerikaanse acteur Matthew Perry zat een keer in een vliegtuig waarin zijn eerste film, Fools Rush In (1997), een romantische komedie met Salma Hayek, werd vertoond. Na een half uur begon Perry door het vliegtuig te lopen en sprak iedereen aan die niet naar de film keek. "Dat is een goed boek dat u daar leest, maar ik heb drie maanden voor deze film gezweet. Wilt u alstublieft kijken?"

Perry heeft sindsdien nog drie films gemaakt, waarvan er nu twee The Whole Nine Yards en Three To Tango, in de Nederlandse bioscopen draaien, maar vooralsnog is hij bekender van de televieserie Friends, die sinds de start in 1994 in Amerika een grote hit is geworden en gebleven. In Friends, een sitcom over zes twintigers die lief en leed delen in twee appartementen en een café in New York, speelt Perry Chandler Bing, een intelligente, altijd acht gebleven neuroot die als enige van de drie mannen in de serie de oneliners die hij krijgt uit te spreken ook werkelijk bedacht lijkt te kunnen hebben. Bij de andere personages blijft er altijd iets wrikken tussen de domheid of de schattigheid die ze vertegenwoordigen en de gevatte tekst die ze in de mond wordt gelegd; bij Chandler is er wel een evenwicht. Perry schrijft in werkelijkheid ook teksten, zij het niet voor Friends. Voor ABC, een concurrent van NBC, de zender die Friends uitzendt, schrijft hij mee aan The Shrink, een sitcom met als hoofdpersoon een psychiater die nog neurotischer is dan zijn patiënten. Perry heeft ook een filmscenario geschreven, Imagining Emily, dat gaat over een man die verliefd wordt op de volwassen versie van de imaginaire vriendin uit zijn jeugd. Als de film gemaakt wordt, gaat er waarschijnlijk zelf de hoofdrol in spelen.

Matthew Langford Perry (Williamstown, Massachusetts, 19 augustus 1969), die er met zijn lange lijf en frisse kop nog steeds uitziet als de tennisser die hij ooit is geweest, is de laatste van de Friends-acteurs die de overstap van televisie naar film maakt. Tot nu toe is het filmavontuur van geen van de vrienden een succes geworden, al ging het de vrouwen iets beter af dan de mannen. Maar ook Courteny Cox, Jennifer Aniston en Lisa Kudrow hebben in een hoofdrol nog geen drommen naar de bioscoop getrokken - bij de kapper is het door de serie drukker geweest. Toch kun je er geen regel van maken dat sitcomsterren voor speelfilms niet geschikt zijn. Will Smith, Robin Williams en zelfs John Travolta zijn ook in sitcoms begonnen. Misschien hebben de Friends nog geen gelukkige hand in het kiezen van scenario's. Perry is voorlopig ook niet van plan zijn 'day job' op te geven. De groep vrienden sloot in mei de in de Amerikaanse pers breed uitgemeten onderhandelingen voor een salarisverhoging af. Perry en zijn collega's krijgen nu 750.000 dollar per aflevering.

NRC Webpagina's
14 JUNI 2000

Meer sterren


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad