U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
24/7 Media Europe ad
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Site gemeente Enschede

Twentse Courant/Tubantia

Twente.nl - online updates

Nos-beelden


Enschede: 15 doden en 563 gewonden na explosie

Door een onzer redacteuren
ENSCHEDE, 14 MEI. Een krachtige explosie in een opslagplaats voor vuurwerk, zaterdagmiddag in het stadscentrum van Enschede, heeft het leven gekost aan 15 burgers, waaronder drie brandweerlieden. Gevreesd wordt dat het dodental zal oplopen. De burgemeester van Enschede schat het dodental op 20.

Zeker 563 mensen raakten bij de explosie gewond. Politie zoekt nog naar de ruim 200 vermiste burgers. Door de ramp zijn 400 woningen totaal verwoest en zeker 1000 huizen zijn ernstig beschadigd. Honderden Enschedeers zijn dakloos. Voor hen wordt vervangende woonruimte gezocht.

Koningin Beatrix en premier Kok zijn zondagochtend in Enschede gearriveerd om zich op de hoogte te stellen.

De eerste explosie deed zich zaterdagmiddag rond drie uur voor. In bedrijven rondom de vuurwerkopslagplaats, S.E. Fireworks, ontstond brand. Huizen en straten werden door het vuur aangestoken. Van veel huizen en gebouwen is weinig meer over. Door de kracht van de explosie sneuvelden ruiten tot in de verre omtrek. Er wordt gesproken van een ware ravage.

Het rampgebied is hermetisch afgesloten. De ME en de nationale reserve zijn ingezet om ramptoeristen de toegang tot Enschede te ontzeggen. Op grond van de noodverordening kunnen mensen die niet kunnen aantonen in Enschede te wonen, gedwongen worden de stad te verlaten. Doen zij dat niet, dan kunnen zij worden aangehouden. De noodverordening blijft ook de komende dagen van kracht.

De ramp in Enschede is een van de ernstigste ongevallen in Nederlands sinds de Tweede Wereldoorlog. Bij de Bijlmerramp op 4 oktober 1993 vielen 45 doden toen een Israelische Boeing in de Amsterdamse Bijlmermeer neerstortte. De watersnoodramp van 1953 kostte 1395 Nederlanders het leven. In Enschede zijn tot nu toe 14 mensen om het leven gekomen. Het aantal gewonden wordt op 514 geschat. Elf zwaargewonden liggen op de intensivecare-afdeling van ziekenhuizen in de omgeving van Enschede.

De politie van Enschede heeft een noodnummer opengesteld: 0800-1100. Alleen via dit nummer is informatie te verkrijgen. Verder is er een crisiscentrum: 053-4844500. Getroffenen die zich nog niet hebben gemeld, worden verzocht zich via dit nummer bij het crisisteam te melden

NRC Webpagina's
14 MEI 2000
20.30 uur


( a d v e r t e n t i e s )

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

24/7 Media Europe ad

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)