U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


T I T E L : Teaching Mrs. Tingle
R E G I E : Kevin Williamson
M E T : Helen Mirren, Katie Holmes, Marisa Coughlan, Barry Watson, Jeffrey Tambor, Molly Ringwald, Liz Stauber, Vivica A. Fox, Lesley Ann Warren, Michael McKean

In: 24 theaters

Leerlingen nemen gemene docente in gijzeling

Door HANS BEEREKAMP
Het succes van de tienerhorror- filmseries Scream en I Know What You Did Last Summmer maakte zelfs een beetje een ster van scenarioschrijver Kevin Williamson.

Omdat Williamson precies lijkt te weten wat jonge bioscoopbezoekers willen zien, gaf productiemaatschappij Miramax hem de kans zijn allereerste script zelf te regisseren. De enige concessie die geëist werd was een verandering van de titel: Killing Mrs. Tingle zou ongepast zijn na de kritiek op Hollywoods vermeende invloed op een aantal moorden op middelbare scholen, en dus heet de wraakfantasie van drie scholieren op hun sadistische lerares geschiedenis nu Teaching Mrs. Tingle. Tegen de verwachting in is Williamsons regiedebuut geen echte horror, maar eerder een van zwarte humor doortrokken thriller. Williamson neemt de psychologische problemen van pubers, en hun haat tegen volwassenen die hen met hun tekortkomingen confronteren, net zo serieus als in de jaren tachtig regisseur John Hughes in zijn filmcyclus over Teenage Angst. De lerares, gespeeld door de Britse Shakespeare-actrice Helen Mirren, knijpt haar leerlingen af, uit afgunst, maar ook om hen sterker te maken. Drie van hen, die een goede eindlijst nodig hebben om aan de treurnis van de provincie te kunnen ontsnappen, komen bij Tingle thuis verhaal halen. Het loopt uit de hand, en min of meer per ongeluk loopt het incident uit op een gijzeling. Vastgebonden op haar bed begint de lerares de twee meisjes en een door hen beiden begeerde jongen tegen elkaar uit te spelen. De machtsspelletjes, de onderdrukte seksualiteit en de strijd tussen een bloedserieus meisje en haar meer gewetenloze, kokette vriendin, vormen de aantrekkelijkste kanten van een onverwacht doordachte tienerfilm. Vooral de debuterende Marisa Coughlin doet het erg goed als scholiere die bereid lijkt tot elk offer dat haar een carrière in Hollywood kan bezorgen. Het snijdende sarcasme van Mrs. Tingle voorspelt haar succes, omdat ze er dom genoeg voor zou zijn.

Ook de uit televisieseries gerecruteerde andere jonge acteurs (Katie Holmes als een aspirant-schrijfster; Barry Watson als een domme mooie jongen, met onverwacht agressieve kanten) laten meer van zichzelf zien dan de scream queens uit Williamsons griezelsuccessen. De kwaliteiten van Teaching Mrs. Tingle zijn bescheiden, maar doen Williamsons film ver uitsteken boven de gemiddelde Amerikaanse film over schoolintriges die eindigt met het obligate promotie-ritueel. wanneer vierkante hoedjes met kwastjes eraan de initiatie van de hoofdpersonen met instant-wijsheid bekronen.

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)