U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Denzel Washington


In een reeks profielen van gezichtsbepalende acteurs deze week Denzel Washington, die geen moeite heeft met het spelen van helden.

Door BIANCA STIGTER

Het is niet verbazingwekkend dat juist Denzel Washington de rol van Cary Grant speelt in de remake van The Bishop's Wife, de film waarin Grant een engel speelt. Washington heeft in The Preacher's Wife (1996) een zelfde soort aanwezigheid als Grant, al is zijn uitstraling doorgaans serieuzer. Washington kan ook belangrijke historische figuren spelen, iets wat Grant nooit werd gevraagd. Maar beide mannen stralen wel een soort nette, kalme sensualiteit uit, die hun karakters, hoe verschillend ze verder ook zijn, onder alle omstandigheden waardig en sexy maken. Na Grant zijn er weinig mannen in pakken aantrekkelijker geweest dan Washington. Hij ziet er niet uit alsof hij meteen wil toeslaan, hij is zo zelfverzekerd dat hij kan wachten. Denzel Washington (29 december 1954, Mount Vernon, New York) brak als acteur door in de ziekenhuissoap St. Elsewhere, waarin hij zes seizoenen lang een jonge dokter speelde. In interviews vertelt deze zoon van een dominee en een schoonheidsspecialiste vaak dat hij in zijn jeugd bijna het slechte pad was opgegaan. Nu kent hij de binnenkant van gevangenissen alleen uit zijn films. Washingtons eerste grote rol kwam in 1987 in Cry Freedom (Richard Attenborough), waarin hij de Zuid-Afrikaanse activist Steven Biko speelde. In 1989 kreeg hij een Oscar voor beste mannelijke bijrol voor zijn vertolking van een weggelopen slaaf tijdens de Amerikaanse burgeroorlog in Glory (Edward Zwick). Washington, die vaak de grootste zwarte ster sinds Sidney Poitier wordt genoemd, wisselt sindsdien rollen die met de Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis te maken hebben af met optredens in grote genrefilms. Voor Spike Lee speelde hij behalve de titelrol in de biopic Malcolm X (1992), een trompettist in Mo' Better Blues (1990) en de vader van een basketballer in het hier rechtstreeks op video verschenen He Got Game (1998).

Zijn grootste kassucces tot nu toe had Washington in 1993 met The Pelican Brief, een thriller waarin hij een journalist speelt die studente Julia Roberts helpt een ecologisch schandaal te ontrafelen. In Crimson Tide (1995) was hij officier op een onderzeeër die een nucleaire oorlog moet zien te voorkomen. In The Bone Collector speelt hij een aan het bed gekluisterde agent die een seriemoordenaar moet opsporen. Washington is als een van de weinig hedendaagse sterren goed in het spelen van helden. Hij heeft er geen ironie bij nodig. Ook van een man als de homofobe advocaat van Tom Hanks aidspatiënt in Philadelphia kan Washington een bescheiden held maken.

In het hier nog niet uitgebrachte The Hurricane van Norman Jewison speelt Washington Rubin 'Hurricane' Carter, een bokser die in de jaren zestig gevangen werd gezet voor een moord waar hij pas twintig jaar later voor werd vrijgesproken. Toentertijd schreef Bob Dylan nog een lied over hem. Washington kreeg voor de rol al een Golden Globe, en het moet raar lopen als hij er niet zijn vierde Oscarnominatie mee in de wacht sleept, of zijn tweede Oscar.

NRC Webpagina's
9 FEBRUARI 2000

Meer sterren


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)