U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dichter des Vaderlands

Dichter Gerrit Komrij en gedicht Marsman favoriet

Door onze redacteur PIETER STEINZ
ROTTERDAM, 27 JAN. Een cheque van tienduizend gulden, twee klapzoenen van Joost Prinsen en een bos bloemen van Tweede-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven. Met die cadeaus en de eretitel 'Dichter des Vaderlands' begon Gerrit Komrij gisteravond aan een vijfjarige termijn als ambassadeur van de Nederlandse poëzie. De Nederlandse 'poet laureate' is ter gelegenheid van de Nationale Gedichtendag, die vandaag wordt gehouden, gekozen door meer dan drieduizend poëzielezers.

Een van de eersten die Komrij feliciteerden na de televisie-uitzending van de verkiezingen vanuit het Theater aan de Maas in Rotterdam, was zijn Groningse collega Rutger Kopland, die bij de stemming even populair bleek, maar opzag tegen het werk en de aandacht die het Dichterschap des Vaderlands zou meebrengen.

Gerrit Komrij zei desgevraagd dat hij nog niet wist hoe hij zijn functie zou invullen ("ik ben immers de eerste die dit doet"), maar dat hij ten minste vier keer per jaar bij nationale gebeurtenissen een toepasselijk gedicht zal publiceren.

De 55-jarige Komrij, die behalve door zijn poëzie ook bekend is om zijn bloemlezingen en kritieken, werd gelauwerd tijdens een rechtstreekse NPS-televisieuitzending van 'De Avond van de Nederlandse Poëzie' in Rotterdam, waarop ook de uitslag bekend werd gemaakt van de verkiezing van Nederlands favoriete gedicht. Lezers van NRC Handelsblad en de VPRO-gids, alsmede bezoekers van boekhandels, bibliotheken en de websites van Poetry International en de NPS, kozen massaal voor 'Herinnering aan Holland' van H. Marsman: Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan, rijen ondenkbaar ijle populieren als hoge pluimen aan den einder staan; en in de geweldige ruimte verzonken de boerderijen verspreid door het land, boomgroepen, dorpen, geknotte torens, kerken en olmen in een groots verband. de lucht hangt er laag en de zon wordt er langzaam in grijze veelkleurige dampen gesmoord, en in alle gewesten wordt de stem van het water met zijn eeuwige rampen gevreesd en gehoord.

Veel stemmen kregen ook 'De moeder de vrouw' van Martinus Nijhoff en 'De gestorvene' van Ida G.M.Gerhardt.

De toptien van favoriete Nederlandse gedichten werd gisteravond voorgedragen door dichters als Hagar Peeters of in beeld gebracht door middel van korte filmpjes. Het filmpje bij Marsmans winnende gedicht wekte verwondering door veelvuldig in beeld komende hakenkruisen.


Zie ook:

Ambassadeur voor de hele poëzie (27 januari 2000)

NRC Webpagina's
27 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)