U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Annette Bening


In de reeks profielen van eigentijdse sterren deze week Annette Bening, de in het theater opgeleide Hollywoodactrice, die een Oscarnominatie voor haar rol van een neurotische modelechtgenote in American Beauty bijna niet kan ontgaan. Ze verwacht in de loop van dit jaar haar vierde kind van Warren Beatty en speelde onlangs nog op het toneel Hedda Gabler.

Door HANS BEEREKAMP

Een beschrijving van Annette Bening, voor wie haar gezicht niet direct paraat heeft, loopt al snel uit op gebrekkige adjectieven als guitig, katachtig en intelligent. Dat is niet goed genoeg, dus denk je dan aan vergelijkingen als een jongensachtige Michelle Pfeiffer of de jonge Shirley MacLaine. Die namen komen meer in de buurt: Pfeiffer speelde minstens twee keer een rol waar Bening voor in de running was (Madame de Tourvel in Dangerous Liaisons en Catwoman in Batman Returns) en MacLaine is de zuster van Warren Beatty, van wie Bening dit jaar haar vierde kind verwacht.

Mochten de presidentiële ambities van Beatty, waar in Hollywood voortdurend over gespeculeerd wordt, nog eens werkelijkheid worden, dan zou Bening een ideale First Lady vormen. Ze speelde al eens in The American President (Rob Reiner, 1995) een lobbyiste die weduwnaar- president Michael Douglas het hof maakt en bekritiseerde onlangs openlijk de presidentskandidatuur van de huidige First Lady, Hillary Clinton.

De rol die Bening de grootste roem tot nu toe gebracht heeft, is die van de modelechtgenote op de rand van een zenuwinzinking in American Beauty; het moet wel raar lopen als ze er binnenkort geen Oscarnominatie voor krijgt, haar tweede, na de door Gloria Grahame geïnspireerde gangstermeid in The Grifters (Stephen Frears, 1990). Sommigen vinden Bening in American Beauty te karikaturaal, maar ze heeft wel heel goed gekeken naar de vrouwen in suburbia, voor wie ze tijdens haar jeugd in San Diego op de kinderen paste.

Annette Bening (Topeka, Kansas, 29 mei 1958) heeft een gedegen theaterachtergrond en noemt Shakespeare en Tsjechov nog steeds haar grootste voorbeelden; vorig jaar maakte ze haar rentree op de planken in de titelrol van Ibsens Hedda Gabler. De enige Shakespeare-film van Bening was de naar de jaren dertig van de vorige eeuw verplaatste Richard III, waarin ze koningin Elizabeth speelt als een Amerikaanse society-dame.

Omvangrijk is Benings filmografie niet, maar toch indrukwekkend als je bedenkt dat ze sinds haar debuut in de mislukte komedie The Great Outdoors (Howard Deutch, 1988) drie kinderen heeft gekregen. Volgens waarnemers leiden Bening en ex-playboy Beatty een voorbeeldig gezinsleven en nemen ze het kroost mee naar elke party, zonder gouvernante of au-pair.

In films speelde Bening de volgzame echtgenote van Robert DeNiro (in Guilty by Suspicion) en Harrison Ford (in Regarding Henry) en een telepathische moeder in Neil Jordans In Dreams. Ze was een Hollywoodactrice in Bugsy (de film waarbij ze Beatty ontmoette), een slimme dubbelspionne in The Siege en de markiezin De Merteuil in die andere Amerikaanse verfilming van Les liaisons dangereuses, Milos Formans Valmont.

Het grote publiek kent Bening eigenlijk vooral als de vrouw die Beatty temde, maar het succes van American Beauty lijkt verandering te brengen in die ondankbare casting.

NRC Webpagina's
19 JANUARI 2000

Meer sterren


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)