U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Top Volleybal Nederland

FIVB

Volleybal Nederland


Volleyballers zijn officieel eerste reserve

Door onze redacteur HANS KLIPPUS
ROTTERDAM, 14 JAN. Titelhouder Nederland is bij het volleybal officieel eerste reserve voor de laatste olympische kwalificatieronde. Dat heeft André Hengeveld, voorzitter van Top Volleybal Nederland (TVN), bij de internationale volleybalfederatie FIVB gisteren in Lausanne te horen gekregen.

"Ik kan niet inschatten wat de kansen zijn dat een ander land zich zal terugtrekken", zegt Hengeveld. "Ik weet ook niet of de FIVB ons daarbij kan en wil helpen. Dat hoeven ze mij ook niet te vertellen. Als ze het maar doen."

Hengeveld sprak de afgelopen dagen in Lausanne met vertegenwoordigers van de FIVB over de finale van de World League, die Nederland in juli in Rotterdam organiseert. De machtige voorzitter Ruben Acosta was daarbij niet aanwezig. Hij verbleef in zijn geboorteland Mexico. Acosta bevestigde vanmorgen tegen deze krant de reserveplaats voor Nederland: "En als een ploeg zich terugtrekt, dan heeft Nederland nog een kans om zich te kwalificeren als het op een goede manier traint."

Volgens Hengeveld heeft het geen zin om de vorige week in Polen aangekondigde lobby de komende weken door te zetten. Het is nu slechts afwachten of een land zich terugtrekt. Eerder had Van Zwieten, voorzitter van de Nederlandse volleybalbond (NeVoBo) en vice-voorzitter van de FIVB, de Nederlandse plannen al publiekelijk bekritiseerd. "Als je een lobby wilt opzetten, dan is zeggen dat je gaat lobbyen het domste dat je kunt doen." Van Zwieten zegt zelf wel degelijk zijn best te doen om Nederland bij de laatste kwalificatie te krijgen. "Maar dat ga ik niet aan de grote klok hangen."

Van Zwieten kreeg veel kritiek in het Nederlandse volleybal omdat hij het voornemen van aanvoerder Bas van de Goor om Acosta een email te sturen " zielig" heeft genoemd. "Zoiets zeg je niet. Ook als je dat vindt, hoort dat binnenskamers te blijven", stelt Hengeveld. Van Zwieten: "Ik weet precies hoe Acosta op zo'n bericht zou reageren. Hij lacht zich echt het lazerus. Zoiets werkt juist averechts." Van de Goor heeft inmiddels van Hengeveld het advies gekregen geen contact op te nemen met Acosta.

De laatste olympische kwalificatieronde bestaat uit drie toernooien die in juli zullen worden gespeeld. Frankrijk, Griekenland en Portugal zijn de gastheren. Aan elk toernooi zullen vier ploegen meedoen en de drie winnaars kwalificeren zich voor Sydney. Onder de deelnemers zijn sterke landen als Argentinië, Canada en Spanje, dat op de valreep Nederland op de wereldranglijst passeerde.

Volgens Van Zwieten krijgt Nederland het nog moeilijk als het aan de kwalificatie mag meedoen. "De ploeg presteert al geruime tijd onder de maat. Kijk naar het WK en EK. En bij de laatste World League werden tien van de twaalf wedstrijden verloren. Dan mag je niet verrast zijn dat Spanje nu boven je staat." Bondscoach Toon Gerbrands is gepikeerd over de uitspraken van Van Zwieten. " Als iemand iets te zeggen heeft over de kwaliteiten van mijn ploeg hoor ik dat graag persoonlijk van hem."

Ondanks de terugval van de ploeg in de afgelopen anderhalf jaar vindt Hengeveld dat Nederland er in Sydney bij hoort te zijn. "Daar moet je altijd naar streven. Van deelname aan de Olympische Spelen krijg je vaak vleugels. Ik heb ook nog steeds vertrouwen in deze ploeg. Vijf van de zes spelers die in 1997 Europees kampioen werden, zijn er nog bij. Er is niet veel voor nodig om deze ploeg op gang te krijgen." Van Zwieten: "Laat er geen misverstand over bestaan: ook ik vind dat Nederland in Sydney thuishoort." Hij is niet te optimistisch over de Nederlandse kansen. "Ik kan nog geen hoop putten uit alle verhalen." Volgens Hengeveld staat de positie van Gerbrands met het oog op een eventuele laatste kans op de Spelen niet ter discussie. "Het is geen voetbal. We geloven niet in een schokeffect."

Voor Sydney zijn al gekwalificeerd: Australië, Rusland, Cuba, Italië, Zuid-Korea, Joegoslavië, Brazilië en Verenigde Staten.

NRC Webpagina's
14 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)