U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Maradona Fansite

Maradona in levensgevaar

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 10 JAN. Het leven van Diego Armando Maradona is in gevaar. Volgens zijn cardioloog lijdt de voormalige Argentijnse voetbalster aan de ergste vorm van hartritmestoornissen die in de meeste gevallen tot de dood leidt. Een combinatie van vraatzucht en cocaïnegebruik hebben de 39-jarige Argentijn fysiek gesloopt. Maradona werd gisteravond overgebracht van een algemeen ziekenhuis in Uruguay naar een hartkliniek in Argentinië. Volgens zijn privé-arts zou hij afgelopen week zelfmoord hebben willen plegen. "Psychisch is hij een wrak, nadenken kan hij niet meer. We gaan straks kijken wat er nog te redden valt met zijn hart", zei de arts.

Maradona werd vorige week dinsdag opgenomen in het ziekenhuis van Punta del Este. In deze Uruguayaanse stad werden een acute aanval van hyperventilatie en een onregelmatige hartslag geconstateerd. Een dag later vonden de artsen sporen van cocaïne in zijn urine. Hij had coke gesnoven, maar hij werd niet in staat van beschuldiging gesteld. Maradona onderging het afgelopen decennium zonder succes afkickprogramma's. In maart 1991 werd hij als speler van Napoli 'positief' bevonden na een dopingcontrole en voor vijftien maanden geschorst. Een maand na die uitspraak werd Maradona in Argentinië gearresteerd voor cocaïnegebruik. Na zijn ontslag bij Newell's Old Boys voelde hij zich in 1994 zó belaagd dat hij de verslaggevers met zijn windbuks beschoot.

In 1994 maakte Maradona een succesvolle rentree in de nationale ploeg. Vijftien kilo lichter begon hij aan het WK in Amerika. Tijdens het duel tegen Griekenland rende hij na een doelpunt als een dolleman naar een tv-camera. Een paar dagen later werd bekend dat hij 'positief' had gereageerd bij een controle. In 1997 stopte Maradona, na een nieuwe dopingzaak bij Boca Juniors, met voetballen. Daarmee kwam een eind aan een wisselvallige maar indrukwekkende carrière van het straatschoffie dat vorige maand werd uitgeroepen tot 'sportman van de eeuw' in Argentinië. Met zijn effectvolle schoten en zijn snelle dribbels bracht hij zijn fans in vervoering.

Maradona maakte in 1978 zijn opwachtingen in het internationale topvoetbal. Tot zijn teleurstelling mocht hij dat jaar nog niet meedoen aan het WK in eigen land. In 1982 stelde hij teleur bij het WK in Spanje. Hij bezweek onder de druk en de harde tackles. Hij kreeg zelfs een rode kaart wegens natrappen. In 1986 hielp hij het Argentijnse elftal bijna in zijn eentje aan de wereldtitel. Zijn solo en zijn onreglementaire treffer (met de hand van God) tegen Engeland behoren tot de hoogtepunten in de WK-historie. In 1990 stond hij huilend op het podium na de verloren WK-finale tegen Duitsland. Maradona, opgegroeid in een sloppenwijk van Buenos Aires, werd de afgelopen 25 jaar voortdurend belaagd door fans, fotografen en journalisten. In 2001 komt er een documentaire over zijn leven. "Dan zal ik met veel mensen afrekenen. Zeker is dat er schurken in voorkomen", liet Maradona onlangs weten.

NRC Webpagina's
10 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)