U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Spanning tussen Groenendaal en Nys te snijden

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW
ZEDDAM, 3 JAN. Wereldkampioen veldrijden Mario de Clercq won gisteren in de Grote Prijs van Nederland in Zeddam. Hij profiteerde van de bittere tweestrijd tussen de ploeggenoten Richard Groenendaal en de Belg Sven Nys. De ogen van 'koning Richard' spuwden vuur. Na afloop van de Grote Prijs van Nederland had veldrijder Richard Groenendaal het liefst het bloed gedronken van zijn Belgische ploeggenoot Sven Nys. Onderweg had hij al wanhopig geroepen: "Godverdomme, neem ook eens een keer over." De Nederlander voelde zich in de steek gelaten door de Belg, die in de een na laatste wedstrijd om de wereldbeker als leider in het klassement een 'controlerende' race reed en Groenendaal het vuile werk liet opknappen.

'Echt laf' noemde Groenendaal het dat Nys gisteren nauwelijks kopwerk wilde doen. Als het er zo zou toegaan in het WK, op 30 januari in zijn woonplaats Sint-Michielsgestel, zou hij Nys in de hekken rijden, verkondigde de ontgoochelde Brabander na afloop. "Ik heb vandaag initiatief getoond", sprak Groenendaal, alsof die inspanning door de jury extra beloond had moeten worden. "Als leider in het klassement om de wereldbeker hoefde ik niet aan te vallen", pareerde Nys de kritiek.

De Belgische wereldkampioen Mario de Clercq profiteerde van de tweestrijd Nys-Groenendaal. Na de laatste bocht gingen ze met z'n drieën in de bossen bij Zeddam op de eindstreep af, met in hun spoor de Italiaan Daniele Pontoni en de Nederlandse oudgediende Adri van der Poel. Op die streep versloeg 'Super Mario' zijn tien jaar jongere landgenoot Nys, terwijl Groenendaal nog alles op alles moest zetten om Daniele Pontoni van het lijf te houden. Veertiger Van der Poel nam genoegen met de vijfde plaats. Met zijn tweede plaats - en met Groenendaal één plaats achter zich - verstevigde Nys zijn royale leiderspositie in de strijd om de wereldbeker. In Frankrijk heeft de Belg in de afsluitende wereldbekerwedstrijd genoeg aan een paar punten om zich winnaar van de cyclus te mogen noemen.

Met lede ogen zagen de Rabobank-ploegleiders Theo de Rooy en Adri van Houwelingen hoe De Clercq de ploeggenoten Groenendaal en Nys aftroefde. "Als je met z'n tweeën in het gezelschap van De Clercq op de streep af gaat, weet je dat je geklopt bent", zei Van Houwelingen als kenner van de eindsprint van De Clercq en de beperkingen van zijn eigen pupillen. Hopelijk voor Nys en Groenendaal had De Clercq het bij het verkeerde eind toen die zich na de warming-up liet ontvallen dat degene die in Zeddam zou winnen ook wereldkampioen zou worden, omdat het snelle parkoers vergelijkbaar was met de supersnelle omloop op de golfbaan in Sint-Michielsgestel. "Daar ga ik niet mee akkoord", reageerde Nys droog.

Groenendaal had zich er voor de wedstrijd al mee verzoend dat Nys de wereldbeker zou winnen. "Normaal gesproken kan Sven de wereldbeker niet meer ontgaan", zei hij op Nieuwjaarsdag. Op 1 januari moest Groenendaal in Baal tijdens de 'Grote Prijs Sven Nys' opnieuw zijn meerdere erkennen in de jonge Belg, die zaterdag vlakbij Leuven voor het eerst optrad als gastheer van de naar hem en door zijn supporters georganiseerde wedstrijd.

In België was zaterdag sprake van een saaie race, die Nys op het mede door hem zelf uitgezette parkoers simpel won. De Belg die als de troonopvolger geldt van Roland Liboton - geretireerd twaalfvoudig Belgisch kampioen en vijfvoudig wereldkampioen - wilde voor eigen publiek iets laten zien en deed dat ook, op de plek waar hij als klein ventje 'speelde en ravotte', en waar hij ooit met zijn 'fietske de wortelen van de bomen blootreed'. Na een uur koersen kwam bijna vijftig seconden achter Nys nummer twee Groenendaal binnen. Die had zich gespaard voor Zeddam. Maar al vanaf het startschot reed Nederlands beste veldrijder gisteren een verloren race. Nys - donderdag winnaar van de laatste cross in het oude jaar; de Superprestige-wedstrijd in Surhuisterveen - hoefde als aanvoerder in het wereldbekerklassement niets anders te doen dan Groenendaal in het vizier te houden. Schaduwtje spelen, niets was voor de Belg gemakkelijker.

Nys was ervan overtuigd dat hij met de beste benen had rondgereden. Hij had voor zijn gevoel al de wereldbeker gewonnen, ook al moet hij nog een paar puntjes bij elkaar sprokkelen om zich wereldbekerkampioen te kunnen noemen. " Ik had hier makkelijk kunnen winnen", sprak Nys. Hij had goeie benen. Als Groenendaal hem maar een klein gaatje had gegund, dan had hij zeker geprofiteerd.

Ook Groenendaal redeneerde op die wijze, maar dan in zijn eigen voordeel. Als Nys hem ook maar even had laten gaan, dan zou hij een gat hebben geslagen. Maar waarom zou Nys, die waarschijnlijk op het wereldkampioenschap in Groenendaal zijn grootste concurrent heeft, zijn ploeggenoot de overwinning cadeau doen? Als de twee elkaar een psychologische tik kunnen toedelen, zullen ze dat zo kort voor het WK niet laten. In die zin was Nys de morele winnaar. Nys kan maar niet boos worden op Groenendaal. Waarom zou hij ook. Omdat Groenendaal af en toe iets lelijks over hem zegt? Nys is niet in staat om vijanden te maken. "Ik ben iemand die graag met iedereen bevriend is en ik denk dat ik daar veel respect en veel supporters mee krijg", zei hij in het portret dat tv-journalist Michel Wuyts onlangs van hem maakte. "Ik kan moeilijk kwaad op iemand zijn. Mijn supporters zeggen soms dat ik m'n tanden moet laten zien, maar ik kan dat heel moeilijk."

Waar Groenendaal vooral gepreoccupeerd is door de wereldtitel die hij in zijn achtertuin kan veroveren, is Nys gefixeerd op de strijd om de Belgische titel. De Belg beschouwt het wereldkampioenschap, en niet ten onrechte, als 'een gokspel'. De Nederlanders strijden zondag in Gieten om het nationale kampioenschap, de Belgen in Gent. Nys voelde zich in Zeddam zo goed, dat hij gisteren het liefst zijn benen in een koffertje had gestopt, om ze er zondag weer uit te halen.

NRC Webpagina's
3 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)