U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
SunSystems
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
EZH

Preussen Elektra


De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

EZH kiest voor verkoop aan Duitsers

Door onze redacteuren
JACO ALBERTS en KAREL BERKHOUT

ROTTERDAM, 14 JULI. De Zuidhollandse stroomproducent EZH komt zo goed als zeker in handen van het Duitse Preussen Elektra. Met de transactie is omstreeks 2,5 miljard gulden gemoeid.

Dat stellen bronnen dicht bij de onderhandelingen. Directeur J. Verwer van EZH bevestigt dat de onderhandelingen over de verkoop van het bedrijf dat nu eigendom is van de provincie en diverse gemeenten als Rotterdam, Den Haag, Delft en Leiden zich in "het finale stadium" bevinden. Eind deze week hoopt Verwer zijn handtekening te kunnen zetten.

Nederlandse elektriciteitsproducenten staan in de verkoop omdat de stroomsector wordt geliberaliseerd. Provincies en gemeenten, de traditionele eigenaars van dergelijke nutsbedrijven, zien voor zichzelf geen rol meer weggelegd in de vrije stroommarkt. Ook in het geval van EZH blijken commerciële partijen bereid te zijn veel meer te betalen dan verwacht. Het ministerie van Economische Zaken schatte de waarde van het bedrijf op niet meer dan een miljard.

Met de keuze voor Preussen zijn het Britse Eastern en het Belgische Electrabel afgevallen als nieuwe eigenaar van het bedrijf. Vooral voor Eastern is dat een tegenvaller omdat de onderneming, zelf weer in handen van het Amerikaanse Texas Utillities, ook al net naast de overname van het Utrechtse en Noordhollandse Una greep. Die stroomproducent werd in maart voor 4,5 miljard gulden verkocht aan Reliant Energy uit Texas.

Net als in het geval van Una, blijkt de verkoop van EZH door de overheden in hoge mate gedelegeerd te zijn aan de directie en haar zakenbank, in dit geval Morgan Stanley. Verwer erkent gemachtigd te zijn de transactie af te sluiten, na vorige week met de raad van commissarissen te hebben overlegd. Enkele wethouders van Zuidhollandse gemeenten, commissarissen bij EZH, zijn al met vakantie worden en pas in augustus terugverwacht.

De verkoop van EZH kent nog wel complicaties, vooral doordat nog onduidelijk wie moet opdraaien voor de 'bakstenen' - oude onrendabele contracten en investeringen - en voor hoeveel.

De keuze voor Preussen lijkt onder meer ingegeven door de grote productiecapaciteit die het bedrijf al in Duitsland heeft. EZH heeft, zo bevestigt een woordvoerder, de voorkeur voor een bedrijf met grote productiecapaciteit op het Europese vasteland "om op de geliberaliseerde markt schaalgrootte te kunnen bereiken". Eastern beschikt daar niet over. Om die reden hebben de Britten vorige week de handen ineengeslagen met de andere afvaller, Electrabel, die voor 20 procent meedoen met hun eigen bieding. Bronnen rondom 'verliezer' Eastern betwijfelen of de auction wel transparant is en of alle belanghebbenden voldoende op de hoogte zijn om een afgewogen keuze te maken. "Het is een zeer vluchtig politiek proces", klaagt een ingewijde.

Op 21 juni zijn de drie definitieve biedingen binnengekomen bij de directie van EZH, die deze op 30 juni en 2 juli hebben voorgelegd aan de commissarrissen en de aandeelhouders van het bedrijf. Vorige week maandag, kreeg Electrabel te horen dat ze waren afgevallen. Een dag later moesten de Britten plaats nemen "in de wachtkamer" en begonnen de exclusieve onderhandelingen met Preussen. Eastern heeft onmiddellijk het bod verhoogd en zou nu 50 miljoen gulden boven de bieding van Preussen zitten. Bovendien hebben de Britten het personeel van EZH een bonus van drie maandsalarissen in het vooruitzicht gesteld. "We hoeven dat extra geld niet", zou Eastern gehoord hebben van Morgan Stanley.

De bedrijfstop van Eastern zou verbijsterd zijn en zich afvragen of er wel open en eerlijke onderhandelingen zijn geweest en of er al een duidelijke voorkeur was. Vorige week donderdag heeft de directie van EZH tijdens een vergadering met de aandeelhouders en de commissarissen, waarbij de finale beslissing werd gedelegeerd, volgens de Leidse wethouder Van Rij (vervanger van afwezige collega) laten weten dat er "twee kandidaten zijn overgebleven met de duidelijke voorkeur voor één". In kringen rond Eastern wordt betwijfeld of de aandeelhouders wel op de hoogte zijn gesteld van het verbeterde bod. Ook vraagt men zich af of het personeel wel weet van de bonus die in het vooruitzicht gesteld is. Anders dan bij Una, waar in de raad van commissarissen een vertegenwoordiger van de ondernemingsraad is opgenomen, spelen in de onderhandelingen rondom EZH vertegenwoordigers van het personeel geen rol.

Behalve de complicatie rond de bakstenen moet ook minister Jorritsma (Economische Zaken) nog toestemming geven voor de verkoop. In het geval van Una levert dat problemen op omdat koper Reliant weigert een rechtstreekse garantie te geven voor de bakstenen. Een ander obstakel is dat het vruchtgebruik op de aandelen die de gemeente Leiden bezit, berust bij distributeur EWR en dat dit nog afgekocht moet worden.

NRC Webpagina's
14 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)