U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Internetgids - Klik hier en profiteer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Loeff Claeys Verbeke

Allen & Overy


De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Advocatenkantoor Loeff valt uit elkaar na 'fusie'

Door onze redacteuren
ROTTERDAM, 13 JULI. Loeff Claeys Verbeke, het op een na grootste advocatenkantoor van Nederland, valt uit elkaar. Ongeveer een derde van de partners van het kantoor stapt over naar het Engelse Allen & Overy, een derde wil als een soort 'Loeff Nederland' bij elkaar blijven en een derde moet op zoek naar onderdak. Dat hebben bronnen rond Loeff bevestigd.

Loeff was met 221 advocaten, van wie 81 lid zijn van de maatschap, het grootste Nederlandse kantoor na Nauta Dutilh. De beslissing over de 'fusie' met de Engelsen viel gisteravond na een urenlange maatschapsvergadering in het Hiltonhotel in Amsterdam. Loeff neemt nog wel een paar maanden de tijd om de nieuwe organisatie vorm te geven. Het bestuur van Loeff was vandaag onbereikbaar voor commentaar.

Het dertigtal partners dat een Nederlands kantoor wil blijven, heeft oriënterende gesprekken gevoerd met het belastingadvieskantoor Loyens en Volkmaars, zo bevestigen bronnen die anoniem willen blijven. Die gesprekken zijn nog niet afgerond. Bestuurder J.H. van Kempen van Loyens ontkent desgevraagd dat er gesprekken worden gevoerd met advocaten van Loeff.

Loeff is het eerste Nederlandse slachtoffer van de internationale fusiegolf onder advocatenkantoren die aansluiting zoeken bij buitenlandse partners. De meeste kantoren blijven daarbij intact. Bij Loeff mogen, onder druk van de Engelsen, alleen de meest succesvolle advocaten toetreden tot de nieuwe maatschap. Volgens ingewijden kunnen de partners die de overstap naar Allen & Overy maken, hun inkomen (op basis van winstdeling) verdubbelen van 1 naar 2 miljoen gulden.

Het aanbod van de Engelsen leidde bij Loeff tot diep in de nacht tot heftige discussies, al werd na afloop van de vergadering nog wel het glas geheven. Tegenstanders van de fusie met Allen & Overy zeggen dat de internationalisering van het ondernemingsrecht nog lang niet dwingt tot deze drastische stap. Ze vrezen bovendien dat de Engelsen de macht in handen krijgen en een soort juridische fabriek met veel lopende-bandwerk voor ogen staat. Voorstanders van de fusie met de Britten willen het voorbeeld volgen van hun klanten en van de accountantskantoren. Ook die werken internationaal. Advocaten moeten wel volgen.

De fusie is voor een deel ingegeven door het voorbeeld van De Brauw, een andere Nederlands kantoor uit de top-vijf. Dat fuseert over anderhalf jaar, samen met drie andere kantoren op het Europese vasteland, met het Engelse Linklaters. "Wij breken het kantoor niet op", zegt bestuursvoorzitter P. Wakkie van De Brauw. "Dat was een voorwaarde. Het ondernemingsrecht is nu booming, maar een cyclische praktijk. Wij willen onze procespraktijk, ons kroonjuweel, niet kwijt."

De Nederlandse marktleider, Nauta Dutilh, werkt ook samen met een kantoor in Groot-Brittannië, maar ziet niets in een fusie. "Een hoop advocaten verkijken zich op de Britse hegemonie", zegt maatschapvoorzitter, H. Ophof van Nauta.

Soms pijnlijk harde discussies bij Loeff

"Wij verwachten dat niet Londen, maar New York, Frankfurt en Sjanghai de belangrijkste financiële centra zullen worden", zegt Ophof van Nauta. Hij wijst op een belangrijk verschil tussen advocatenkantoren en accountants. "Accountants werken voor hun klanten ieder jaar aan de jaarrekeningen van een onderneming, waarbij het vaak om een aantal vennootschappen in verschillende landen gaat. Dan is het handig als een kantoor internationaal kan werken. Bij advocaten gaat het om incidentele contracten, om fusies of financiering. Hooguit een paar hele grote deals zullen in de toekomst naar de internationale kantoren als Clifford Chance of Linklaters gaan. Maar als je sterk bent in Nederland, houd je altijd een positie, ook internationaal."

De maatschapsvergadering van Loeff van gisteren was de apotheose van maandenlange interne discussies. In dat proces werd soms pijnlijk harde discussie gevoerd over wie er wel en wie er niet goed genoeg waren - en voldoende verdienden - om zich bij de Engelsen te mogen aansluiten. Van de 81 partners van Loeff, maken ongeveer 35 advocaten de overstap naar het Engelse kantoor Allen & Overy. Een deel kan zijn medewerkers meenemen. De bekendste namen zijn de advocaten S. Schuyt, J. Kleyn, J. van der Staaij en T. Ottevaar. Ongeveer dertig Loeff-partners wil verder als een Nederlands kantoor. Algemeen is de verwachting dat zij zich bij een andere concern zullen aansluiten. Leden van de groep hebben afgelopen week gesprekken gevoerd met het belastingadvieskantoor Looyens en Volkmaars, maar die onderhandelingen zijn nog niet afgerond. Het is bijvoorbeeld nog onduidelijk hoe de Loeff-partners het lidmaatschap van de maatschap kunnen beëindigen en hoeveel medewerkers zijn kunnen meenemen vanuit Loeff. Van Loyens, dat ooit samenwerkte met De Brauw, is bekend dat het graag een juridische tak aan het bedrijf zou toevoegen. Loyens, met zes kantoren in Nederland en dertien in het buitenland, heeft nu ongeveer zestig vennoten. In 'Loeff Nederland' zijn A. Voûte en J. Hoff de bekendste namen.

NRC Webpagina's
13 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)