U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Spinnen en netten

Maarten Huygen
Brian loopt door zijn tuin gewapend met zaklamp en schoen. Als hij een web ontdekt, zoekt hij de spin en slaat hem dood. Een zwarte weduwe. "Ik zie het nut niet in van deze beesten", zegt hij. Niet alleen zijn tuin, maar heel Amerika is ervan vergeven. Ze komen tegenwoordig de tuinen en de huizen in, want daar is het vochtiger en daar houdt zo'n spinnetje van.

Brian is boos op de zwarte weduwe want hij is een keer gebeten. Binnen een paar minuten was hij vrijwel geheel verlamd van de pijn die wel drie weken aanhield. Nog nooit had hij zoveel pijn gehad, zegt hij. De spin zat verscholen in een deken die hij voor het slapen gaan van de waslijn had genomen. We zien hem dat 's nachts doen en de camera zoomt even in op het zwarte gekriewel dat hij niet ziet. Even later bevindt de camera zich onder de dekens, Brians buik beweegt op en neer en het spinnetje kruipt eroverheen, klaar voor de beet ..... en dan .... hè reclame. Ongemakkelijk begon ik om me heen te zoeken. Was het in huis wel allemaal veilig? Zie ik daar op de muur niet iets bewegen? Het is maar een donderbeestje. Gezegend is ons land want er kruipt geen zwarte weduwe. Via Net5 leren we van alles over Amerika en Engeland. Deze National Geographic film deed een nieuwe dreiging voor de Amerikaanse huiskamer uit de doeken. Gisteren ook een aflevering van een docusoap over de Londense makelaardij. Maar als kijker ben ik meer geïnteresseerd in de Nederlandse natuurdreigingen en huizengekte. Een hele vervolgserie over Britse makelaars is overdadig. Maak dan een documentaire met uitleg over de Britse huizenmarkt en hoe die overeenkomt of verschilt met de Nederlandse. Maar ja, dat kost geld.

Dat is de zwakte van het als commerciële kwaliteitszender bedoelde Net5: het heeft geen Nederlands smoel. Wimbledon-tennis stuwde de kijkcijfers even op maar daarna viel het weer terug. Alleen de quiz van Martine Bijl, Mijnheer van Dale wacht op antwoord is een succes. Het praatprogramma De Tafel van Pam houdt misschien op. De onderwerpen en gasten zijn interessant maar de discussie verloopt chaotisch. De actualiteitenrubriek Morgen gebeurt het was te weinig onderscheidend om kijkers van andere netten aan te trekken. Die wordt opgeheven maar Net5 geeft het Nederlandstalige nieuwsreportoire nog niet op. Buitenlandse series Party of Five en A Wing and a prayer dragen een zender niet.

Er zijn wel er mogelijkheden voor commercieel achtergrondnieuws, zeker nu SBS6 eigen avondnieuws heeft. De primeurs over vleeszwendel zouden op Net5 kunnen worden uitgediept. Nederland 3 heeft goede documentaires en actualiteiten maar het blijft een overheidszender die wordt gemaakt door een generatie die de staatsmacht stevig in handen heeft. Gematigd progressieve opvattingen domineren. Het lijkt wel of alle interviewers van Buitenhof een partijkaart van de PvdA op zak hebben. Voormalig VVD-ideoloog Gerry van der List zit slechts in de redactieraad en mag niet in beeld. Nu stelt "links" of "progressief" nauwelijks nog wat voor en wordt er door iedereen heel genuanceerd gedacht maar verrassende opvattingen zie ik zelden. Buitenhof is institutioneel. De Tafel van Pam brengt meer diverse onderwerpen.

Net5 zou een voorbeeld kunnen nemen aan Elsevier's magazine, dat gemeden wordt door de grachtengordel maar als enige nieuwsweekblad groeit, vooral bij de jongere lezers. In de gevestigde partijen en overheidsinstituten komen die niet aan bod maar ze hebben allang hun weg buitenom gevonden. Een nieuw soort Tafel van Pam zou ook dergelijke jonge deelnemers moeten hebben. Er zijn er meer te vinden dan alleen Quote-hoofdredacteur Jort Kelder.

En waarom koopt Net5 alleen in Amerika en Engeland? Er zijn ook spraakmakende Duitse en Franse documentaires, uitgezonden op satellietzender Arte, op WDR3. In Frankrijk wacht de schorpioen met zijn giftige staart op Nederlandse vakantiegangers en op een optreden op het Nederlandse scherm.

NRC Webpagina's
13 JULI 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)