U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Britten rouwen na moord op tv-ster

Door onze correspondent
LONDEN, 27 APRIL. De Britse televisie heeft gisteren een van haar bekendste gezichten verloren, en de natie rouwt. Jill Dando, een 37- jarige nieuwslezeres bij de BBC en presentatrice van de populaire reisshow Holiday, is gistermiddag voor haar Londense huis met een van nabij afgevuurde kogel in het hoofd vermoord.

Wie vanochtend langs de kiosk loopt, denkt heel even dat het weer Dianatijd is. Van alle kranten spat haar blonde kop met witte tanden. Eerder deze week haalde ze ook al een omslag. Op de Radio Times kondigt ze in een leren kattenpakje haar nieuwe programma aan, The Antiques Inspectors.

De politie zoekt een ,,goedgeklede veertiger met een mobiele telefoon'', die omwonenden zagen weglopen. Een motief is misschien te vinden in de archieven van Crimewatch, de Britse versie van Opsporing verzocht, dat Dando eveneens presenteerde.

De Britse vorstin was ,,geschokt'', liet ze weten. En premier Blair ook. De laatste keer dat hij haar zag, was ze ,,totally charming'', zei hij. Onder het volk is het nieuws als een bom ingeslagen. Het ziet zijn bangste gevoelen over toenemende misdaad bevestigd, maar verliest in Dando bovenal opnieuw een bekende blonde vrouw die alledaagsheid met glamour combineerde. Dando was een ster met een miljoenensalaris en had toch alles van 'the girl next door'. Ze was ook een People's Princess.

BBC-chef John Birt zei dat haar kwaliteiten ,,door het scherm heen schenen; haar openbare en haar privé-persoonlijkheid vielen samen''. De collega's die haar herdachten zwegen over de bittere rel rond haar omstreden aanstelling als presentatrice van het nieuwe Six O'Clock News. Degenen die haar ,,te oppervlakkig'' voor die baan vonden, prezen haar gisteren als ,,een van ons''.

NRC Webpagina's
27 APRIL 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)