U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Foto's van vermiste kinderen op internetsite

Door een onzer redacteuren
ZEIST, 27 APRIL. Nederland heeft als eerste land in Europa een internetsite met foto's van en informatie over vermiste kinderen. De website (www.missingkids.nl), die is bedoeld als hulp bij de opsporing, werd gisteren in Zeist geopend door minister Korthals (Justitie).

De site wordt beheerd door de divisie Centrale Recherche Informatie (CRI), die in dit initiatief samenwerkt met het Amerikaanse National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC). De website bevat een bestand met foto's van en informatie over 1.407 vermiste kinderen uit de deelnemende landen: de VS, Brazilië en Nederland. Er zijn acht kinderen in opgenomen die voor het laatst in Nederland zijn gezien en twee kinderen met een Nederlandse moeder die voor het laatst in Canada zijn gesignaleerd. Het bestand is te doorzoeken op lengte, gewicht, leeftijd, geslacht, haarkleur, kleur ogen, jaar van vermissing, en plaats en land waar iemand het laatst is gezien.

De website bevat ook 'nuttige informatie' voor ouders. Zo wordt hun aangeraden elk jaar een portretfoto van hun (niet vermiste) kind te maken, bij vermissing eerst te zoeken op plaatsen waar het gevaar loopt, zoals vijvers en gifkastjes, en bij de politie de folder 'Adviezen aan achterblijvers' te halen. De site bevat verder foto's van 294 ontvoerders tegen wie in Amerika een aanhoudingsbevel van kracht is. De CRI sluit niet uit dat ook Nederlandse ontvoerders op de site komen, maar gaat er niet vanuit dat dat op korte termijn het geval is.

Volgens het CRI zijn er in Nederland over de laatste tien jaar minder dan tien kinderen langdurig vermist geraakt. Er zijn nog geen gegevens over het aantal mensen dat de site sinds gisteren heeft bezocht. De website wordt waarschijnlijk dit jaar uitgebreid met gegevens uit Engeland, België en Italië.

NRC Webpagina's
27 APRIL 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)