U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
Foster Parents Plan - Voor 1,50 per dag
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Turks ministerie van Buitenlandse Zaken

Grieks ministerie van Buitenlandse Zaken

Terroristische aanslagen van de PKK

Turkse pers: dagelijks nieuws

Koerdisch informatienetwerk



'Strijd, maar gooi geen auto's om'


Ongeveer zevenhonderd Koerden trokken vanmorgen op naar het ministerie van Justitie.

Door onze redacteuren

DEN HAAG, 18 FEBR. 'Shame on (E)U' staat op het spandoek. Daarachter vertrekken circa zevenhonderd Koerden, mannen, vrouwen, kinderen en PKK- aanhangers, om tien voor twaalf van het gebouw van de Koerdische Arbeidersvereniging op het Stationsplein in Den Haag naar het ministerie van Justitie. Rond een uur vanmiddag werden drie van hen daar binnengelaten om een petitie aan te bieden.

,,Het kan niet getolereerd worden dat ons volk wordt opgeofferd voor economisch belang van Europa'', zegt demonstrant Fikirince.

Celan Kaygun heeft zijn vrouw thuisgelaten. ,,Zij is ziek van de beelden van Öcalan die gisteren op TV waren. We voelen ons allemaal ziek.''

Burgemeester Deetman verbood de demonstratie van de Koerdische Federatie (FED) en het Koerdisch Informatie Centrum (KIC) aanvankelijk, maar volgens de politie is na ,,zeer constructieve'' onderhandelingen met het georganiseerde Nationaal Bevrijdingsfront van Koerdistan de tocht alsnog toegestaan.

Het NBK vroeg vooraf uitdrukkelijk om kalmte, om ongeregeldheden zoals die van dinsdagavond in de Wagenstraat te voorkomen.

,,Strijd voor onze leider, maar gooi geen auto's om'' werd tevoren omgeroepen. Volgens Celan Kaygun zijn dinsdag ook auto's van Koerden vernield. ,,We waren zo in paniek dat niemand meer oplette.''

De demonstranten eisten dat Nederlandse, Turkse en Koerdische advocaten tot Öcalan in Turkije worden toegelaten. Ook willen zij dat de EU waarnemers naar Turkije stuurt en een internationale vredesconferentie over het Turks/Koerdische conflict belegd.

Om half een werden de eisen op de stoep voor het ministerie van Justitie omgeroepen. Volgens een woordvoerster van de Koerdische studentenvereniging is gevraagd om een gesprek met Justitie. Een half uur later werden drie demonstranten binnengelaten. De demonstranten willen hun eisen toelichten en de situatie bespreken van de ongeveer driehonderd Koerdische arrestanten die sinds dinsdag in de regio Den Haag vastzitten en vanmorgen in hongerstaking gingen.

NRC Webpagina's
18 FEBRUARI 1999



( a d v e r t e n t i e )

Nu aandelen UPC

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)