U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    F I L M  &  V I D E O  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


S c h a k e l s
Ralph Fiennes (Imdb)
Ralph Fiennes (fansite)

Oscar en Lucinda (NRC)


Ralph Fiennes


In de reeks profielen van eigentijdse sterren deze week de Engelse hartenbreker Ralph Fiennes, die een carrière als schilder onderbrak om via het theater hoofdrolspeler te worden in met Oscars overladen films als Schindler's List en The English Patient.

Door HANS BEEREKAMP

Ralph Fiennes. Foto ABC
Ralph Fiennes. Foto ABC
Van de vele sterren aan wie op het Internet speciale fanpagina's gewijd zijn, kunnen er maar weinig op een eigen astrologische, een numerologische en een I Tsjing-pagina bogen. De aantrekkingskracht van Ralph Fiennes (spreek uit: Reef Fajns) geldt kennelijk in het bijzonder mystiek geïnteresseerde filmkijkers, wat te maken zou kunnen hebben met zijn diep liggende ogen, zijn discrete geheimzinnigheid en een voorkeur voor rollen in films met een boodschap.

Er is nu ook een Internet-pagina gewijd aan de hele familie Fiennes, afstammend van rooms-katholieke Britse landadel. De poolreiziger Sir Ranulph Fiennes is een neef, Ralphs vader Mark is een fotograaf, zijn overleden moeder Jini publiceerde romans onder de naam Janet Lash, zijn acht jaar jongere broer Joseph is de ster van films met een hoog Oscarpotentieel als Elizabeth en Shakespeare in Love, zuster Martha een regisseur van commercials die binnenkort debuteert als speelfilmmaakster met Onegin, waarin Ralph de titelrol speelt en produceert.

Ralph Nathaniel Fiennes (graafschap Suffolk, 22 december 1962) wilde aanvankelijk schilder worden, maar zwaaide om van het Chelsea College of Art naar de Royal Academy of Dramatic Arts. Hij was een veelbelovend theateracteur bij de Royal Shakespeare Company, toen hij debuteerde in de televisiefilm A Dangerous Man: Lawrence after Arabia (1992). De vergelijking met Peter O'Toole dringt zich op, de even laconiek-zwoele verzamelaar van Oscarnominaties, die dertig jaar eerder eveneens voor het eerst opviel in de rol van woestijnspion T.E. Lawrence. Zand happen deed Fiennes ook in The English Patient (zijn tweede Oscarnominatie, 1996) en als de stem van de jonge farao Ramses in de animatiefilm The Prince of Egypt (1998).

Eerder werd Fiennes voor een Oscar voorgedragen als de kampcommandant in Schindler's List (Steven Spielberg, 1993). Charmant, maar gevaarlijk: dat is Fiennes' handelsmerk. Hij was Heathcliff in Wuthering Heights (net als in The English Patient tegenover Juliette Binoche), de verraderlijke zoon van de bisschop in The Baby of Mâcon (Peter Greenaway, 1993), een zwendelende Amerikaanse aristocraat in Quiz Show (Robert Redford, 1994), een dromenverkoper in Strange Days (Kathryn Bigelow, 1995) en de reïncarnatie van John Steed in de geflopte filmversie van The Avengers (1998).

Aan de Australische regisseuse Gillian Armstrong deed Fiennes een oude belofte gestand door ondanks zijn gestegen prestige en inkomensklasse toch de hoofdrol van de geestelijke te spelen in Oscar and Lucinda (1996), met als tegenspeelster Cate Blanchett, die zich in Elizabeth het hof laat maken door broer Joseph. Het zal er om spannen wie van beide broers de eerste Oscar binnenhaalt, maar Ralph is onbetwist de wegbereider van deze nieuwe Hollywooddynastie met een echte stamboom.

NRC Webpagina's
27 JANUARI 1999

Meer sterren


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)