U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Wanderers

GERWIN TAMSMA
Ergens in Philip Kaufmans bende-epos The Wanderers (1979) valt een aantal leden van de gelijknamige gang in the Bronx vrouwen lastig. 'Titty elbowing' heet het tijdverdrijf in 1963. De kunst is om op straat een vrouw 'per ongeluk' tegen de borsten te stoten. Rotstreken, maar we weten dan allang dat het geen slechte jongens zijn.

De stoere Richie (Ken Wahl) loopt zo de mooie Nina (Karen Allen) tegen het lijf. Hij wordt hij op slag verliefd, maar omdat hij al een vriendinnetje heeft, stelt hij haar voor aan zijn maatje Joey. Ze wijst hem lachend af.

De jongens volgen haar zonder veel plan in de auto, en zingen a capella 'I Love My Stranger Girl', totdat ze plotseling de weg kwijt zijn. Het is donker geworden en de auto van het meisje is niet meer te zien. Joey schrikt: ,,Ik had allang thuis moeten zijn, mijn ouwe heer zal woedend zijn.''

Maar het is te laat. Ze zijn beland in het gebied van The Duckies, een soort levende doden: de engste van de talloze bendes die de wereld van The Wanderers bevolken. Er zal gevochten moeten worden.

The Wanderers zit vol met dit soort onverwachte wendingen van puberaal naar fantasmagorisch en van dramatisch even snel weer terug naar droog-komisch. Hij draait allemaal om het verlies van de onschuld van de jaren vijftig, alsof door de moord op Kennedy een hele natie beseft dat de veilige droom uiteengespat is.

Naast deze grimmige, serieuze ondertoon biedt The Wanderers uitstekend filmvermaak. Kaufman gebruikt klassieke situaties uit horrorfilms, westerns, komedies, musicals en in het algemeen de mythen die horen bij opgroeien in Amerika. Er zit zoveel nerveuze energie en onverwachte humor in, dat elke scène het cliché overstijgt.

Ook al had de film meer verdiend, The Wanderers werd een cultfavoriet: in Nederland niet in de laatste plaats vanwege de 150 kilo zware verschijning van landgenoot Erland van Lidth de Jeude, die te zien is in de Fellineske bijrol van Terror, de aanvoerder van de Baldies, een soort skinheads.

Het is nu nauwelijks meer voorstelbaar dat de producent in 1979 bang was voor 'gang related violence'in de bioscopen. In de film knokken de bendes nog 'eervol' zonder pistolen, en voor de confrontaties wordt een tijdstip afgesproken: de vrije zaterdag.

The Wanderers (Philip Kaufman, VS'79), Veronica, 22.00-0.05u.

NRC Webpagina's
31 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)