U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K A B I N E T   K O K   I I

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

KABINET  KOK  II 
DE  MINISTERS 
DE  STAATSSECRETARISSEN 



Zie ook:
TEKST  REGEERAKKOORD 
ARTIKELEN  OVER  HET  ONTWERP-REGEERAKKOORD 

Ministerie van Binnenlandse Zaken

G. DE VRIES (VVD); Rustig en zakelijk


Gijs de Vries
Bolkesteins oproep vond vier jaar geleden geen gehoor.Europarlementariër Gijs de Vries (42) weigerde staatssecretaris vanDefensie te worden. Hij was net verkozen tot voorzitter van de liberalefractie in het Europees Parlement. Die functie kon hij volgens eigenzeggen niet na vier weken alweer neerleggen.

De afgelopen weken werd zijn naam weer veelvuldig genoemd. Voor eenstaatssecretariaat op Defensie of Buitenlandse Zaken, zijn specialismen,en soms zelfs voor een ministerschap. De Vries komt uiteindelijk opKoninkrijkszaken terecht bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In Brussel staat De Vries bekend als rustig en zakelijk. In 1984 werdhij lid van het Europees Parlement, 28 jaar oud. Als liberaalfractievoorzitter geniet hij inmiddels veel respect, waardoor hij somsmeer invloed kon uitoefenen dan op grond van de omvang van zijnparlementaire groepering mocht worden verwacht.

Het World Economic Forum in Davos heeft hem benoemd totéén van de honderd 'Global leaders for Tomorrow'.Daarnaast heeft De Vries de afgelopen jaren hardnekkig geprobeerd eeneinde te maken aan de grote financiele vergoedingen vanEuroparlementariers. Vorige maand steunde een meerderheid van hetEuropees Parlement zijn motie waarin hij de huidige onkostenvergoedingwil vervangen door een nieuwe.

Koninkrijkszaken is een gevoelige portefeuille: te veel aandacht wordtdoor de Arubanen en Antillianen al gauw gezien als ongewenste inmenging.Minister Voorhoeve (Defensie en Antilliaanse Zaken) heeft dit deafgelopen kabinetsperiode ervaren. Problemen zijn er genoeg: de eilandenworden gebruikt als doorvoerhaven voor drugs (al of niet door Nederlandsmarinepersoneel), in de gevangenis Koraalspecht heersen wantoestanden ende Antilliaanse regering moet de komende jaren een drastischsaneringsplan doorvoeren.

NRC Webpagina's
31 JULI 1998



   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)