U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Anna Murdoch op zoek naar het grote geld


De liefde tussen de mediamagnaat Rupert Murdoch en zijn Anna begon in 1967 als een kasteelroman, maar inmiddels is het sprookje uit. Anna wil scheiden en eist de helft van Ruperts fortuin.

Door HIEKE JIPPES

LONDEN, 30 JULI. Zij was blond en een beginnend verslaggeefster van nog maar negentien jaar oud. Hij was veertien jaar ouder, de eigenaar van de Sydney Daily Mirror, getrouwd en vader van één kind. Maar zij viel op ,,zijn fantastische ogen, bruin en ondeugend'' en hij viel op haar. Binnen twee jaar was hij gescheiden. Anna Torv en Rupert Murdoch trouwden in 1967. Met Australië als uitvalsbasis bouwde Rupert Murdoch een wereldwijd media-imperium op, uiteenlopend van film- en televisiemaatschappijen in de VS en Azië tot en met het bezit van The Times, The Sunday Times, The Sun en The News of the World en de satellietzender BSkyB in Engeland. Totale geschatte waarde: 7 miljard pond. Op 22 juli meldde Anna Murdoch zich bij een rechtbank in Los Angeles: zij wil een scheiding en daarmee - naar de wet in Californië bepaalt - de helft van Ruperts bezittingen.

Californië is gewend aan financieel spectaculaire echtscheidingsprocedures, maar gezien de waarde van News Corporation alleen al belooft 'Murdoch vs Murdoch' qua sensatie alle records te slaan. Maar dat niet alleen: aandelen News Corp in Australië daalden na het bekend worden van het nieuws meteen in waarde. Welke gevolgen zal een lang uitgesponnen procedure om het bezit van het mediaconglomeraat hebben op het functioneren daarvan? Valt het in stukken uiteen? Moeten onderdelen van het concern te gelde worden gemaakt om Anna straks haar deel te kunnen uitkeren? Wat zijn de plannen van Anna Murdoch, die sinds 1990 bij de Australische tak van News Corp één van de veertien leden van de raad van bestuur is?

In haar petitie aan de rechtbank zegt Anna Murdoch dat ze niet weet wat precies de omvang is van de gezamenlijke bezittingen van haar en haar echtgenoot. Haar advocaten maken duidelijk dat ze niet uit is op ruzie, maar dat ze op dit punt opheldering wil teneinde de omvang van haar rechtmatig deel te kunnen opeisen. Als die niet komt, zal ze niet aarzelen haar echtgenoot te onderwerpen aan een rechtszaak, die uiterst vernederend zou zijn voor beiden, maar die aan Rupert Murdoch de grootste schade zou toebrengen. De mediamagnaat zelf heeft zijn advocaten gelast te zoeken naar een schikking in der minne, maar juristen wijzen er verlekkerd op dat op het pad geplaveid met goede voornemens talloze struikelblokken liggen. Wie veel bezittingen heeft, heeft ook veel om over te twisten. Wie krijgt het penthouse in Sydney (5 miljoen pond), wie het herenhuis in Melbourne (7 miljoen), het appartement in Londen (4 miljoen), het penthouse in New York (3 miljoen), het huis in Beverley Hills (10 miljoen) of het skichalet (15) in Aspen, Colorado? Krijgt zij het jacht en hij het Gulfstream-straalvliegtuig?

Wat betreft News Corporation: de familie Murdoch (Rupert, Anna en hun drie kinderen) is in bezit van 31 procent van de aandelen. Rupert Murdoch heeft gesuggereerd dat dat aandelenbezit inmiddels is ondergebracht in een trust, waarover de drie kinderen het beheer hebben. Oudste zoon Lachlan (26) is Murdochs gedoodverfde opvolger. Hij zit in de raad van bestuur van News Corp en leidt tevens de Australische tak van het bedrijf. Maar dochter Elisabeth, een erkende hoogvlieger in de leiding van BSkyB, maakte net deze week duidelijk dat ze ook ambities voor de post heeft. Tweede zoon James is plaatsvervangend uitgever van de New York Post. Kan Anne Murdoch aan hun geld komen? En meer nog: hoe moet het netwerk van offshore-belangen ontrafeld worden, waarin Murdoch in de loop der jaren zijn bezittingen heeft ondergebracht teneinde zo weinig mogelijk aan de belasting te hoeven afstaan?

En dan heeft de scheiding van de Murdochs nog een hoog Hallo Magazine-gehalte, omdat het gaat om het uiteengaan van een superrijk paar, dat in zijn optreden naar buiten nooit een hint van onmin heeft vertoond. Zelfs de Financial Times ontkomt er niet aan terug te kijken naar de veronderstelde kwaliteit van het huwelijk en collega's van Murdoch uit de top van News Corp te citeren, die menen dat het toch zo'n goed huwelijk was.

Anna Murdoch, 53 inmiddels, voert ,,onoverkomelijke verschillen'' aan als grond voor het verzoek tot ontbinding van het huwelijk.In de spaarzame interviews die zij door de jaren heen heeft toegestaan, sprak zij over haar afkeer van het constante globetrotten, dat de baan van haar echtgenoot met zich meebracht. ,,Ik heb het gevoel dat ik nergens meer thuishoor.'' Topmensen van 20th Century Fox in de VS lieten zich dezer dagen citeren als hadden ze altijd de volharding bewonderd waarmee Anna stoïcijns en avond na avond de eindeloze sessies over nieuwe films of andere zakelijke verwikkelingen onderging, zonder dat Rupert Murdoch ooit behoefte leek te hebben aan enige vorm van ontspanning. Tien jaar geleden was het in Anna's woorden al zo: ,,Rupert houdt niet van feestjes, van dansen en van het kennismaken met nieuwe mensen. Hij wordt oud en gezapig. Maar ik blijf mijn best doen!'' Naar eigen zeggen ,,om de eenzaamheid te verdrijven'' schreef ze twee boeken, die in The Sunday Times (eigendom van Murdoch) goed besproken werden, ,,maar mijn man kan ze niet serieus nemen''.

Toevalligerwijs is het Engelse Punch net in de afgelopen weken begonnen het dagboek te publiceren van een voormalige butler van de Murdochs. Die vertelt hoe onmogelijk het was om Murdoch zover te krijgen dat hij ooit iets anders deed dan werken. Welke verstrooiing Anna ook bedacht, Rupert raakte geïrriteerd als hij niets te werken had. Toen Anna hem in Londen zover had gekregen dat ze een avond de opera Carmen zouden gaan zien, zei Murdoch tegen zijn butler: ,,We moeten naar Camelot.'' ,,Niet Camelot, Carmen!'', bitste Anna hem toe. Rupert Murdoch - aldus de butler -: ,,Wat doet dt ertoe? Voor mij is het allemaal één pot nat.''

Afgezien van de onmogelijkheid om in andermans huwelijk te kijken, blijft er dan nog één raadsel. Rupert Murdoch, overtuigd niet-katholiek, kreeg vorig jaar een pauselijke onderscheiding wegens de vele filantropische werken die Anna Murdoch, toenemend devoot katholiek, in de VS via de kerk financierde. Hoe verhouden zich haar katholicisme en het initiatief tot een scheiding? Misschien gaf Anna ook daarop ooit het antwoord. ,,Ik ben een moderne vrouw. Geen non.''

NRC Webpagina's
30 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)