U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad -
Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Philips
ATL Ultrasound


Philips koopt ATL voor 1,6 miljard gulden

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 30 JULI. Philips doet voor het eerst sinds het aantreden van Topman Cor Boonstra weer een grote aankoop. Het koopt voor 1,6 miljard gulden het Amerikaanse ATL Ultrasound. Dat is gisteren bekend gemaakt.

ATL is ,,technisch leider'' in de markt voor ultrasone diagnostiek, waar Philips zelf tot nu toe een ondergeschikte rol speelt. Philips ziet de acquisitie als een ,,sleutel voor groeimogelijkheden'' van de divisie Medische Systemen. De aankoop verraste de financiële wereld. Analisten hebben er in het afgelopen jaar juist op gespeculeerd dat deze divisie verkocht zou worden zodat Philips zich beter op kernactiviteiten (massa-elektronica) kan toeleggen.

Topman Cor Boonstra stelt dat de aankoop de betrokkenheid van Philips bij Medische Systemen onderstreept. ,,Het geeft aan dat we breken met de trend van alleen maar desinvesteren. We zijn weer klaar om aankopen te doen''. Volgens hem is Medische Systemen de afgelopen jaren continu zeer winstgevend en stabiel geweest. De ultrasone technologie werkt met een hoogfrequent geluid waardoor organen, zachte delen van het lichaam en bloedstromen in beeld gebracht kunnen worden. ATL Ultrasound ontwikkelt deze technologie en maakt ook de software die de geluidsgolven omzet in driedimensionale beelden. Volgens Philips is dit een snel groeiende sector in de medische wereld. Het concern schat de markt op 2,5 miljard dollar per jaar.

Bij ATL werken 2.600 mensen. De onderneming, gevestigd in de buurt van Seattle, boekte vorig jaar een winst van 21,2 miljoen dollar op een omzet van 430 miljoen dollar. Het bedrijf heeft klanten in honderd landen en haalt de helft van de omzet buiten Amerika. Bij Philips' divisie Medische Systemen werken momenteel 9000 mensen. Volgens Dennis C. Fill, topman van ATL, ontstaat door de transactie een onderneming op het gebied van diagnostiek via beeldschermen die voor niemand onder doet. ,,Met nauwelijks overlap in producten en technologie geloven wij dat deze combinatie een perfecte stap is voor beide bedrijven.''

Philips brengt een bod uit van 50,50 dollar op alle uitstaande aandelen van het bedrijf. ATL Ultrasound staat genoteerd op de elektronische schermenbeurs Nasdaq in New York. Het Eindhovense elektronicaconcern wil tenminste een meerderheid van de aandelen van het bedrijf in handen krijgen.

Onder leiding van Boonstra heeft Philips de afgelopen jaren een groot aantal activiteiten afgestoten. De meest recente verkoop is muziek- en filmdochter Polygram aan het Canadese Seagram die ruim 20 miljard gulden heeft opgebracht. De verkoop van de autoradiofabriek Car Systems en Optoelectronics leverde meer dan een miljard gulden op. Philips heeft aangekondigd dat het in de eerste plaats acquisities wil doen die de bestaande activiteiten versterken.

NRC Webpagina's
30 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)