U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Two Deaths

MARISKA GRAVELAND
Vaak wordt politiek in films er met de haren bijgesleept, om maatschappelijke relevantie te veinzen. Het laat zich altijd wel mooi in één zin samenvatten: ,,Een gedoemde liefde tegen de achtergrond van de revolutie'', met de brandhaard naar keuze in te vullen. Nicolas Roeg verplaatste het oorspronkelijke verhaal van Two Deaths dan ook net zo makkelijk vanuit Chili naar Roemenië, en maakte er, ondanks de gruwelijke beelden en het pikante onderwerp, een afstandelijk drama van.

Gebaseerd op de roman The Two Deaths of Señora Puccini van Stephen Dobyns, doet de film uit de doeken hoe een beeldschone huishoudster de seksslavin van een rijke chirurg (Michael Gambon) kon worden. Tijdens een copieus diner met een oude schoolvrienden onthult de chirurg hoe zijn lust hem tot wandaden dreef.

Terwijl de gasten zich binnen te goed doen aan oesters en whisky, brandt buiten de stad Boekarest tijdens de volksopstand tegen Ceausescu. Af en toe worden de complimenten over het sublieme eten onderbroken door binnengedragen gewonden, maar men weet niet hoe snel men weer aan tafel moet schuiven. De sfeer binnen wordt eerder verpest door persoonlijk ongeluk, want ook onderling hebben de mannen nog een appeltje met elkaar te schillen.

Van regisseur Nicolas Roeg zijn al een tijdje geen films meer in de bioscoop te zien geweest - The Witches was de laatste en Two Deaths is niet uitgebracht. Hij maakte naam in de jaren 70 met films als Performance, Bad Timing, The Man who Fell to Earth en Don't Look Now. Het bizarre speelde daarin altijd een hoofdrol.

Two Deaths komt qua onderwerp meer overeen met The Cook, the Thief, his Wife and her Lover, ook met Michael Gambon als sadistische veelvraat. De film pretendeert echter om de gehele waanzin van oorlog te vatten. De gruwelijke inborst van de mens uit zich niet alleen op de straten van Boekarest, maar vooral binnen, in één kamer en op één persoon. Ook de beelden van gewonde mensen lijken niet geheel toevallig sterk op die van de biefstukken in de keuken, klaar om bereid en verorberd te worden. De mens is een homp vlees in de ogen van het monster. Roeg toont het, maar laat het niet voelen.

Two Deaths (Nicolas Roeg, GB, 1995), zondag BBC2, 23.55-1.35u.

NRC Webpagina's
25 EN 26 JULI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)