U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
( a d v e r t e n t i e )       
InterWad -
Praat mee over het Waddenzeebeleid

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Tour de France 1998
Met nieuws- en achtergondartikelen uit NRC Handelsblad
Loon naar werken voor lepe Van Bon

Door een onzer redacteuren
PAU, 21 JULI. Met de leepheid waarop Jan Raas patent had, behaalde Leon van Bon zijn eerste officiële zege van dit seizoen. De 26-jarige wielrenner van Rabobank was gisteren in Pau de slimste en daardoor ook de snelste sprinter van de kopgroep. Van Bon won de negende etappe van de Tour de France, onder toeziend oog van demissionair staatssecretaris Erica Terpstra. Zij haalde na de huldiging haar bekende vocabulaire tevoorschijn. ,,Je bent een grote kanjer'', sprak de bewindsvrouw in de verzengende hitte.

Van Bon speelde het spel heel slim. Hij liet zijn medevluchters Jens Voigt, Christophe Agnolutto en Massimiliano Lelli het vuile werk opknappen en hij demarreerde op het juiste moment uit het wiel van de Duitse koploper. Van Bon passeerde Voigt en zegevierde met een halve fietslengte verschil. Na zijn officieuze overwinning in de oefenwedstrijd Trofeo Mallorca kreeg hij gisteren eindelijk loon naar werken. ,,Dit is nog mooier dan de derde plaats op het WK'', zei Van Bon.

De bronzen medaille bij het wereldkampioenschap in San Sebastian was afgelopen najaar een bevestiging van zijn wielertalent. De vierde plaats in Parijs-Roubaix maakte dit voorjaar duidelijk dat Van Bon ook een veelzijdige coureur is. Hij kan uitblinken in vlakke etappes en hij behoort tot de betere sprinters in het peloton. Klimmen blijft een probleem; in de Pyreneeën zullen we hem vandaag en morgen niet van voren zien fietsen. ,,Toen we die colletjes achter de rug hadden, wist ik dat ik ging winnen'', luidde zijn heldere wedstrijdanalyse.

Van Bon maakte als baanrenner indruk bij de Olympische Spelen in Barcelona, waar hij de zilveren medaille won bij de puntenkoers. Hij is nog steeds overtuigd dat de Italiaanse winnaar Giovanni Lombardi dankzij een combine de gouden medaille kon winnen. Als wegrenner rijdt hij sinds 1993 onder de hoede van Raas, die eerst ploegleider was bij WordPerfect en Novell en nu manager is bij Rabobank.

Van Bon is een modern geschoolde wielrenner, die boeken over sportpsychologie bestudeert. Hij heeft geleerd op de moeilijkste momenten positief te blijven denken. De stille kracht is tegenwoordig een redelijk vlotte prater, met dank aan de communicatielessen van de sponsor. Hoewel hij als gewezen atheneumleerling een intelligente indruk maakt, ontbeert hij volgens Raas het nodige koersinzicht. In Pau toonde Van Bon dat hij ook in dat opzicht vooruitgang boekt.

Hij was gisteren al na 43 kilometer betrokken bij een kopgroep, die in de slotfase uit vier renners bestond. Servais Knaven van TVM behoorde tot de afvallers, hij kon het hoge tempo niet volhouden in de extreme omstandigheden. De thermometer wees gisteren bijna veertig graden aan. Van Bon vertelde dat hij wel twintig bidonnen had leeggedronken en vijf liter water tot zich had genomen. Reden voor ploegleider Theo de Rooy om nog eens te wijzen op de zware arbeid die wielrenners moeten verrichten. Met een knipoog naar de berichten over veelvuldig dopinggebruik in het peloton.

,,Dit was een grote atletische prestatie van alle renners'', zei De Rooy na afloop. ,,Wielrenners leggen zichzelf draconische maatregelen op. Het is bijna onmenselijk. Daarom moeten de jongens heel goed herstellen. Dat kan op legale wijze: met zouten, mineralen en aminozuren. Maar als ze van allerlei instanties niet aan het infuus mogen liggen, omdat men dat associeert met doping, zouden we om de drie dagen een etappe moeten organiseren.''

Van Rooy sprak over ,,een 24-karaats-overwinning'' voor Van Bon. De ploegleider verwacht dat de druk bij kopman Michael Boogerd is afgenomen, nu de eerste ritzege van Rabobank is binnengehaald. Boogerd wordt in staat geacht in de Pyreneeën een rol van betekenis te spelen. Daarmee zou hij de fletse start van de grootste Nederlandse sponsor ongedaan kunnen maken. In de eerste Tourweek waren bijna geen renners van De Rooy in het voorste gelid waarneembaar.

Van Bon is de zesde Nederlander die in Pau winnend over de eindstreep ging. Theofiel Middelkamp (1938), Henk Lubberding (1978), Gerrie Knetemann (1980), Erik Breukink (1987) en Adri van der Poel (1988) gingen hem voor. Bordeaux blijft voorlopig de meest Oranjegezinde wielerstad in de Tour. Elf Nederlandse wielrenners kwamen daar als eerste over de finish. In het skioord Alpe d'Huez zegevierden acht Nederlanders.

Mario Cipollini heeft de Tour voortijdig verlaten. Leeg, uitgedroogd door de hitte. Voor 'Mooie Mario' was het voldoende. Cipollini, dit jaar ook al goed voor vier ritzeges in de Giro, was naar de Tourstart in Dublin gekomen met de intentie eindelijk eens de ronde uit te rijden. Maar in Ierland ging het al mis met valpartijen, bij aankomst in Frankrijk in eerste instantie ook. In Chateauroux en Brive-la-Gaillarde sloeg hij wel toe. Een keer na een tumultueuze sprint, een keer met overmacht. Volgens de Italiaan, die na 170 kilometer afstapte, had de hitte van de afgelopen twee dagen hem gesloopt. ,,Ik had flinke maagproblemen'', zei de Italiaan na zijn zesde mislukte poging om de Franse ronde te voltooien.

NRC Webpagina's
21 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)