U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O N T W E R P - R E G E E R A K K O O R D

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSARTIKELEN 
 ONTWERP-REGEERAKKOORD 

S c h a k e l s
PVDA
VVD
D66
CDA
GroenLinks
Socialistische Partij

Motto: balans tussen groei en milieu

Akkoord Paars II, forse banengroei

Door onze redacteuren
DEN HAAG, 16 JULI. Het beleid van het nieuwe kabinet zal leiden tot 120.000 nieuwe banen. Deze groei van de werkgelegenheid wordt aangekondigd in het vandaag gepresenteerde ontwerp-regeerakkoord, dat PvdA, VVD en D66 hebben opgesteld. De extra werkgelegenheid komt bovenop de 250.000 nieuwe banen die ontstaan door de groei van de economie.

,,Ons land kan de volgende eeuw met vertrouwen binnengaan'', zo luidt de eerste zin van het concept-regeerakkoord. ,,We moeten echter waken voor gezapigheid of zelfvoldaanheid'', wordt er direct aan toegevoegd.

De fracties van PvdA, VVD en D66 bespreken vandaag de afspraken die hun onderhandelaars de afgelopen maanden maakten. Verwacht wordt dat de drie fracties met wijzigingsvoorstellen komen. Zo zal D66 proberen het bedrag voor milieu-investeringen in ontwikkelingslanden te verhogen. D66-onderhandelaar De Graaf maakte gisteren bij de afrondende besprekingen een voorbehoud. Verscheidene belangenorganisaties hebben vanmorgen al bezwaar gemaakt tegen passages uit het akkoord.

Het nieuwe kabinet trekt in totaal 9,2 miljard gulden uit voor nieuw beleid, waarbij het meeste geld gaat naar gezondheidszorg, infrastructuur en onderwijs.

De lasten voor de burgers worden de komende vier jaar met 4,5 miljard gulden verlicht. Daarnaast wordt er voor een bedrag van 7,8 miljard gulden bezuinigd.

De paarse partijen willen het aantal agenten uitbreiden met ,,enkele duizenden''. Eerder zeiden de onderhandelaars Wallage, Bolkestein en De Graaf vijfduizend agenten en surveillanten extra op straat te willen. Dat getal is niet in het regeerakkoord opgenomen. Verkeersboetes worden volgend jaar met tien procent verhoogd. Dit levert, naast extra inkomsten voor het rijk, ,,ook een gewenste bijdrage aan de verkeersveiligheid'' op.

PvdA, VVD en D66 trekken de komende vier jaar achthonderd miljoen gulden uit voor verkleining van de klassen in het onderwijs. De klassen voor de jongste leerlingen hebben daarbij prioriteit omdat 'kleinere klassen meer maatwerk bij de scholing van de jongste leerlingen mogelijk maakt'. Daarnaast wordt zo'n negenhonderd miljoen gulden uitgetrokken voor uitbreiding, modernisering en onderhoud van computerapparatuur.

Euthanasie en hulp bij zelfdoding is onder een aantal voorwaarden niet langer strafbaar. Het kabinet neemt het initiatief-wetsvoorstel over dat D66 daartoe dit voorjaar samen met PvdA en VVD had ingediend. Het zal dit 'terstond' als 'eigen wetsvoorstel' voor advies aan de Raad van State voorleggen.

Burgers zien hun koopkracht de komende vier jaar groeien door de verlaging van de belastingtarieven. De laagste inkomens gaan het sterkst vooruit - van 1,25 tot 1,5 procent - midden- en hogere inkomens zien hun inkomen in beperkte mate groeien. PvdA, VVD en D66 willen met ingang van 1 januari 2001 een stelselherziening doorvoeren in de belastingen. Arbeid wordt lager belast, terwijl de BTW wordt verhoogd van 17,5 naar 19 procent. Conform de wens van de VVD is in het regeerakkoord nadrukkelijk opgenomen dat niet wordt getornd aan de hypotheekrente-aftrek van het eerste huis. De hypotheekaftrek van een tweede huis komt te vervallen.

Partijen maken meer geld vrij voor de gezondheidszorg, waarmee de werkdruk wordt verlaagd en de wachtlijsten worden verkleind. Een deel van het extra budget gaat op aan stijgende prijzen van medicijnen.

Op Defensie moet met ingang van volgend jaar 375 miljoen gulden worden bezuinigd. Het budget voor Ontwikkelingssamenwerking blijft 0,8 procent van het bruto binnenlands produkt, maar uit dat budget moet voortaan 125 miljoen gulden per jaar extra worden betaald voor de opvang van vluchtelingen.

NRC Webpagina's
16 JULI 1998



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)