U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Wall Street

MAARTEN SCHINKEL
Je moet er even voor in het geheugen graven, maar er is een tijd geweest dat de burger nog niet gewend was aan de almaar stijgende aandelenkoersen, de ontluikende geldcultuur en wereld van de snelle jongens van de beursvloer. Toen Oliver Stone in 1987 de film Wall Street maakte, werd er op de beursvloer hardhandig afgerekend met de jaren zeventig. Geld mocht weer.

Ondernemers werden van verguisde kapitalisten tot de iconen van een nieuw tijdperk. De young urban professional (yup) deed zijn intrede. Asset strippers als de texaan T. Boone Pickens ontdeden bedrijven meedogenloos van hun overtollige vet, voor het gemak ook inclusief de werknemers om het resultaat met winst weer van de hand te doen. In de literatuur staat een aantal titels symbool voor de 'wilde jaren tachtig': Barbarians at the Gate, over de recordovername van het concern RJR Nabisco, Bonfire of the Vanities over de Newyorkse nouveau riche, of Liar's poker, over de cultuur in de dealing rooms van de zakenbanken. Van de speelfilms over die tijd steekt Wall Street van Oliver Stone met kop en schouders uit boven de niemandalletjes over succes en zakenromantiek van het type waar de vleesgeworden yup Michael J. Fox zijn filmcarriere op bouwde.

Wall Street is normatief: Stone geeft de jeugd (Charlie Sheen in de rol van jonge carrieremaker) een duidelijke keus tussen goed en kwaad. Goed is hier vader Martin Sheen, werkzaam bij een bedrijf dat door de firma van (ook in de film) zijn zoon zal worden opgekocht en uitgekleed. Het kwaad is de investment banker Gordon Gekko, briljant gespeeld door Michael Douglas, die Charlies leermeester is.

De jongen zal uiteindelijk moeten kiezen tussen geld en loyaliteit, tussen bankiersmores en family values.

De meerwaarde van Wall Street zit hem in het getrouwe tijdsbeeld dat, hoewel de stijl in tien jaar tijd behoorlijk veranderd is, toch vertrouwd voorkomt. De beurs is sindsdien blijven stijgen, de geldcultuur is stevig gevestigd, de ene megafusie duikelt over de vorige heen en wordt nog met regelmaat door KKR begeleid. De top van het Nederlandse finaniële establishment tracteert zichzelf intussen op honderden miljoenen aan opties. ,,Greed is good''. Gordon Gekko had het gisteren nog kunnen zeggen.

Wall Street, (Oliver Stone, VS, 1987), SBS6, 20.30-22.45u.

NRC Webpagina's
18 MEI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)