U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
ABN-Amro Jaarverslag 1997


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Belegger in Heineken wil duidelijkheid

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 24 APRIL. Bierbrouwer Heineken moet meer helderheid geven over zijn strategie op lange termijn. Daar heeft het Shell Pensioenfonds gisteren om gevraagd op de aandeelhoudersvergadering in Amsterdam.

Het Shell pensioenfonds is een van de pensioenfondsen die onlangs de Stichting Corporate Governance oprichtten om als aandeelhouders een actievere rol te spelen. De fondsen stellen dit jaar op diverse aandeelhoudersvergaderingen vragen over het bestuur van grote bedrijven en over de zeggenschap van aandeelhouders.

,,Voor het eerst bezoeken wij uw aandeelhoudersvergadering'', zei H. Marius van het Shell Pensioenfonds, die ook namens het Spoorweg Pensioenfonds sprak. ,,Wij waren actief belegger: als het ons niet bevalt, verkopen wij. De rol van actief aandeelhouder is nieuw. Voor ons en misschien voor u is dat even wennen.''

Het Shell Pensioenfonds plaatste gisteren vraagtekens bij de constructie die Freddy Heineken volledige zeggenschap geeft over Heineken NV, hoewel hij in feite een minderheid van de aandelen heeft. Hij controleert 50,005 procent van Heineken Holding, die weer 50,005 procent controleert van de bierbrouwer. Onduidelijk is wat er met deze constructie gebeurt na het overlijden van Freddy Heineken (74), zei Marius. ,,En meneer Heineken heeft ook niet het eeuwige leven.''

Het pensioenfonds twijfelde verder aan de onafhankelijkheid van gedelegeerd commissaris M. Das, die namens de holding in feite Freddy Heineken vertegenwoordigt. Ook A. Maas is zowel commissaris bij de holding als bij de bierbrouwer. ,,Hoe zit het met de twee petten van deze twee commissarissen?'', vroeg Marius.

Wat betreft de lange-termijn-strategie wil het Shell pensioenfonds, dat een ,,behoorlijke portie'' aandelen in Heineken heeft, meer informatie over de groei die de bierbrouwer in diverse marktsegmenten en regio's nastreeft. ,,De doestellingen moeten duidelijk worden geformuleerd.'' Ook vroeg hij een prognose voor het bedrijfsresultaat.

Heineken reageerde terughoudend. Voorzitter K. Vuursteen betoogde dat de concurrentie met argusogen naar elke uitspraak van de bierbrouwer kijkt. ,,Als we te open zijn, is direct duidelijk wat en hoe we iets willen realiseren'', zei Vuursteen. Heineken zal wel nagaan of de onderneming een uitspraak kan doen over de nagestreefde groei over een aantal jaren. Over het vermeende gebrek aan onafhankelijkheid van de commissarissen zei Vuursteen dat daar nooit iets van was gebleken.

Het Shell Pensioenfonds hekelde ook het voorstel van Heineken aandeelhouders pas het recht te geven een agendapunt aan te dragen als ze 1 procent van het kapitaal vertegenwoordigen. En zelfs dan zijn er nog twee uitzonderingen. ,,U gebruikt de discussie over zeggenschap in bedrijven om de rechten van aandeelhouders te beperken'', aldus Marius.

NRC Webpagina's
24 APRIL 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)