U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Chelsea
Ruud Gullit
Chelsea ontslaat Gullit

Door onze correspondent DICK WITTENBERG
LONDEN, 13 FEBR. Ruud Gullit is gisteren ontslagen bij de Engelse voetbalclub Chelsea. De Nederlandse speler-trainer zou bij de contractbesprekingen te hoge salariseisen hebben gesteld.

De Italiaan Gianluca Vialli, twee jaar geleden door Gullit als speler aangetrokken, is zijn opvolger. Gullit (35) maakte vanmiddag tijdens een persconferentie in Londen een aangeslagen en verwarde indruk. ,,Ik ben in mijn lange carrière nog nooit zo behandeld. Ik verkeer in een shocktoestand.'' Gullit ontkende dat hij door hebzucht de arbeidsverhoudingen bij Chelsea heeft ontwricht, zoals de bedrijfsleiding van de Londense club suggereert. Gullit vroeg naar eigen zeggen een jaarsalaris van twee miljoen pond (6,7 miljoen gulden). ,,Toen ik in 1995 als speler bij Chelsea in dienst trad, heb ik hetzelfde bedrag gevraagd. Toen kwam de club met een tegenbod en zijn we tot een akkoord gekomen. Dit keer had ik een zelfde reactie verwacht.''

Beleggers reageerden gisteren teleurgesteld op het onverwachte ontslag van Gullit. Gullit ontkent dat er serieuze contractbesprekingen hebben plaatsgevonden. Hij zegt dat hij de afgelopen maanden maar één keer een gesprek met de bedrijfsleiding heeft gehad over de toekomst. Hij bezweert dat hij graag had bijgetekend en snapt niet dat hij opeens wordt afgedankt. ,,Er is wel over geld gesproken, maar niet echt serieus'', zei Gullit gisteravond in het tv-programma Barend en Van Dorp.

Enkele tientallen supporters van Chelsea hebben vanmorgen bij het stadion Stamford Bridge gedemonstreerd vóór terugkeer van Gullit. Ze vinden dat de clubleiding de laatste tien jaar al veel te vaak van trainer heeft gewisseld. Volgens de supporters heeft Gullit de club eindelijk sportieve successen en internationaal aanzien gebracht. Vorig jaar won Chelsea de FA-cup. Dit seizoen is de club door Manchester United uitgeschakeld in de race voor Engelands meest begeerde beker. Maar Chelsea zit wel in de halve finale van de strijd om League Cup en de kwartfinale van het Europa Cup 2-toernooi. In de Premier League heeft Chelsea alleen titelverdediger Manchester United maar voor zich.

Ook beleggers reageerden gisteren teleurgesteld op het onverwachte ontslag van Gullit. De koers van het Chelsea-aandeel daalde gisteren met 7 pence tot 91,5 pence en kwam vanmorgen opnieuw onder druk. Maar spelers van Chelsea namen het vertrek vanmorgen luchtig op als tenminste mag worden afgegaan op hun lichaamstaal. De clubleiding had hen verboden mondeling te reageren.

Het is een publiek geheim dat de afgelopen maanden binnen de spelersgroep grote onvrede is ontstaan over de onderlinge communicatie en de trainingsmethoden. Ondanks de hoge plaats op de ranglijst draaide het elftal niet best. Na de 5-3 bekernederlaag vorige maand tegen Manchester United belegden de spelers een vergadering zonder hun trainer. Binnenskamers verweten ze Gullit dat hij zich te veel in beslag liet nemen door commerciële neven-activiteiten, zoals zijn eigen ondergoed-merk en reclame voor Pizza Hut. Door de bedrijfsleiding werd hij in toenemende mate als arrogant en onbenaderbaar beschouwd.

Vialli toonde zich gisteren op een persconferentie blij verrast met de promotie. ,,Dit is het meest ongelooflijke en belangrijkste wat er in mijn hele loopbaan is gebeurd.'' de voormalige international van Italië kondigde aan dat hij eerst de verstandhouding tussen trainersstaf en spelers bij Chelsea wil verbeteren. ,,Dat is de sleutel tot succes.''

Vialli was de eerste speler die Gullit twee jaar geleden aantrok nadat hij Glenn Hoddle was opgevolgd als trainer. De twee voetballers hebben nog samen bij Sampdoria gespeeld. Maar de relatie tussen het duo is de afgelopen anderhalf jaar sterk bekoeld omdat Vialli van Gullit geen basisplaats kreeg. Ook in de FA-Cupfinale vorig seizoen moest de Italiaan op de bank beginnen.

Gullit kwam in juli 1995 als speler naar Chelsea en werd al snel geprezen om zijn tactische kwaliteiten. Door zijn charisma en onconventionele verschijning groeide hij uit tot één van de bekendste en meest populaire figuren in het Engelse voetbal. Hij volgt dit seizoen in Zeist de versnelde cursus voor coach betaald voetbal. Vanmorgen zei Gullit dat hij voorlopig nog niet aan terugkeer in het Nederland voetbal denkt.

NRC Webpagina's
13 FEBRUARI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)