U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Wereldomroep verhuisd naar andere satelliet

Door onze redacteur RAYMOND VAN DEN BOOGAARD
HILVERSUM, 24 NOV. De televisieprogramma's van de Wereldomroep in analoge vorm zijn dit weekeinde in allerijl verhuisd naar een andere satelliet, omdat de onderhuur van de analoge transponder op een der Astra-satellieten de Wereldomroep binnen 72 uur was opgezegd. Wereldomroep-TV is nu in heel Europa en enkele aangrenzende territoria te zien.

Wereldomroep-TV is voor schotelbezitters sinds zondag analoog te zien op Hotbird 1: 13 graden oost, 11.283 GHz, verticale polarisatie. Naast het stereogeluid van het televisieprogramma's (op audiocarriers 7.02 en 7.20 MHz) zijn op deze frequentie ook de radioprogramma's van de Wereldomroep te horen (via audiocarriers 7.38 en 7.56 MHz).

De digitale uitzendingen via Astra - zowel radio als televisie - blijven onveranderd op Astra, aldus een woordvoerder van de Wereldomroep. Wereldomroep TV is op Hotbird langer analoog te zien zijn dan voorheen: van 19.00 tot 24.00 uur elke avond. Eerder konden - door de grote schaarste aan analoge transponders op Astra - de televisie-uitzendingen die al om 19.00 uur digitaal begonnen, pas vanaf 21.00 uur ook analoog worden doorgegeven.

Zoals bekend zal Wereldomroep-TV, dat dit voorjaar was gestart onder de naam Zomer-TV, per 1 januari BVN (Beste van Nederland) gaan heten. Net als nu met Zomer-TV bestaat de uitzendingen uit een keus van programma's van de Nederlandse publieke omroepen, de Nederlandse regionale omroepen, de Vlaamse BRT en de Wereldomroep zelf. Vanaf 1 januari worden daaraan nog programma's van een Antilliaans tv-station toegevoegd.

Het was voor de analoge verhuizing kort dag, omdat het Britse televisiebedrijf BSkyB, waarvan de Wereldomroep op Astra drie uur per dag analoge televisieuren onderhuurde, onverwacht gebruik maakte van het contractuele recht de huur binnen 72 uur op te zeggen. BSkyB gaat op deze frequentie (gecodeerd) bioscoopfilms uitzenden. Op Astra, de meest bekeken groep omroepsatellieten in Europa, was geen vervangende analoge capaciteit voorhanden.

De satelliet waarop Wereldomroep-TV (c.q. BVN) nu analoog uitzendt, vergt van schotel bezitters die hun apparatuur nu uitsluitend op de Astra hebben uitgericht, een kleine verdraaiing van de schotel. De Wereldomroep heeft op 13 graden oost analoog gezelschap van onder andere BBC World, Euronews, Eurosport, TV5, Arte, NBC, MBC en zenders van de Spaanse, Turkse, Italiaanse, Hongaarse, Portugese en Griekse publieke televisie.

Hotbird 1 bestrijkt een groter gebied dan de analoge uitzendingen op Astra, en Wereldomroep-TV is daardoor tot in Noord-Afrika, Turkije en Europees Rusland te ontvangen. Wereldomroep-TV en BVN zijn in het bijzonder bestemd voor kijkers in het buitenland en zijn gratis en ongecodeerd te ontvangen, zowel digitaal als analoog. Naar verluidt smeedt de NOS plannen om de door de Wereldomroep niet gebruikte uren op de zenders te vullen met een nieuwsstation. Voor de digitale ontvangst geldt onveranderd het meer beperkte territoriaal bereik van de Astra-satellieten. Digitale ontvangst heeft voor Nederlandstaligen in het buitenland als voordeel, dat op deze manier in de naaste toekomst ook delen van de programmering van de televisiezenders Nederland 1 t/m 3 en de Nederlandse publieke radio ongecodeerd kunnen worden ontvangen. Voor de analoge ontvangst van Wereldomroep-TV via Hotbird 1 is over het algemeen een wat grotere schotel aan te bevelen, dan voor de ontvangst van de Astra's wordt gebruikt. Voor wie niet over een draaibare schotelinstallatie of een zgn. double feed beschikt, doet de Wereldomroep een eenvoudig foefje aan de hand: zet de analoge tuner op WDR3 via Astra (11.052 GHz, H.) en laat tv en tuner aanstaan. Beweeg dan de schotel een beetje naar rechts - ongeveer zes graden - totdat de apparatuur Fashion television oppikt - gekenmerkt door onaflatende modeshows en een "f" in de linker bovenhoek van het scherm. De schotel "kijkt' nu naar de juiste satellieten. Zoek nu op de gebruikelijke manier Wereldomroep-TV (alleen na 19.00 uur 's avonds).

Zie de wekelijkse rubriek TV-plus voor meer nieuws over digitale en satelliet-televisie.

NRC Webpagina's
24 NOVEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)