U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Leren langs zijpaden

TOM ROODUIJN
Leerboekjes die de elementaire kennis van een taal bijbrengen worden onverteerbaar als, alle creativiteit van de makers ten spijt, van meet af aan de opzet de leerling niet ligt. Meestal wordt in hoofdstukken rechtlijnig een verhaal verteld, waarbij de moeilijkheidsgraad oploopt naarmate de personages zich in ingewikkelder avonturen begeven. Het risico bestaat dat de besten op het behandelde vooruitlopen, terwijl de minder snel lerenden steeds meer van het gebodene vervreemden. Bij elementair taalonderwijs worden in toenemende mate interactieve mogelijkheden ingezet, die de leerling een grotere onafhankelijkheid bieden ten opzichte van de verhaalstructuur. Het spelelement van de cd-rom (of andere programmatuur) heeft, als het goed is gemaakt, een zelfde uitwerking als de meest bevlogen en toegewijde onderwijzer. Onlangs zijn twee cd-roms voor taalonderricht van EF-Education in Nederland verschenen, die ruimschoots voldoen aan dat criterium.

Voor het oudere kind op de basisschool is er Roddy on the Road, een 'Activity Book' dat de leerling elementaire kennis bijbrengt van het Engels. De vormgeving van de cd is bijzonder, omdat die gebaseerd is op het genre Gouden Boekjes-illustraties uit de jaren veertig en vijftig. Het basis-menu wordt gevormd door een kamer met een landkaart en afbeeldingen van correspondentievriendjes die de reisbestemmingen aangeven.

Alvorens kan worden afgereisd, moet eerst de koffer worden gepakt met in de betrokken regio benodigde kleding. Hier begint de speelse opleiding al, doordat de leerling bij twijfel de vertaling van zijn garderobestukken onderin het scherm kan oproepen. Vervolgens wordt te bestemder plekke de keuze geboden tussen louter spel of spelenderwijs leren in de omgeving van een bar, boerderij, delicatessenwinkel of kapperszaak. De voorwerpen die daar voorkomen, krijg je steeds in geschreven, gesproken en vertaalde vorm. De vertrouwdheid die aldus met het basis-Engels ontstaat vormt, zeker voor de Nintendo-geschoolden, een uitstekende voedingsbodem voor een eerste kennismaking met Escape from Planet Arizona, 'Een taalavontuur in Cyberspace'. In dit wonderbaarlijk ingenieuze science-fiction-spel wordt de spanning zo hoog gehouden dat de leerling er ongemerkt van opsteekt. Niet zomaar ontrolt zich het avontuur van de gast van een vreemde planeet die een woestijnplaatsje naar onderdelen van zijn luchtschip moet zoeken, de cd-rom biedt eindeloos veel mogelijkheden om dieper op bepaalde onderwerpen in te gaan of interessante zijpaden te bewandelen. Bovendien kan de eigen uitspraak worden getest en een lijst van 2000 woorden (zonder Nederlandse vertaling) geraadpleegd.

Voortgang van het verhaal is afhankelijk van het uitvoeren van opdrachten en zoeken naar voorwerpen. Dit vermijden van verveling wordt nog eens versterkt door de 3-dimensionale effecten. De bediener van de computer 'is' het buitenaardse wezen dat in het dorpje letterlijk rondkijkt: door te klikken op de zijkanten van het beeld kan hij 360 graden om zich heen zien en door te kiezen voor de paden, deuren of borden beweegt hij zich in een steeds wisselend panorama. Als hij de garage binnengaat, treft hij na enig speuren de eigenares, sleutelend onder een auto, en raakt met haar in gesprek. Wie onlogische vragen stelt aan de op scherp videobeeld antwoordende sleutelaarster komt niet de noodzakelijke gegevens te weten. Dan stokt het verhaal, want - vrij naar ET - de energie raakt op en de thuisreis kan niet worden aanvaard. Datzelfde gebeurt als een routebeschrijving niet tijdig wordt hersteld of de Prickly Pear Cake niet precies conform het recept wordt gebakken. Een griezelig echt lesje.

De EF-Language Games (voor PC en Mac) worden geïmporteerd door Halloween, Amstel 204, 1017 AH Amsterdam, 020-6386383

NRC Webpagina's
23 MEI 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)