U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Europese Unie

EU-leiders sluiten 'stabiliteitspact'

Door onze correspondent BEN VAN DER VELDEN
DUBLIN, 14 DEC. Duitsland en Frankrijk hebben gisteren na lange onderhandelingen een meningsverschil over de Economische en Monetaire Unie (EMU) bijgelegd. Daarmee is een belangrijk obstakel voor de totstandkoming van de gemeenschappelijke Europese munt, de euro, uit de weg geruimd.

Toen het definitieve akkoord over het zogeheten stabiliteitspact gistermiddag vaststond, ging de Duitse bondskanselier, Kohl, op de topbijeenkomst van Europese staats- en regeringsleiders in Dublin dadelijk de Franse president, Chirac, de hand drukken. Het stabiliteitspact is indertijd voorgesteld door de Duitse minister van Financiën, Waigel, om landen die toetreden tot de EMU te dwingen tot strenge begrotingsdiscipline. Chirac, die onlangs nog had geklaagd over de houding van Duitse 'technocraten', ging op zijn beurt Waigel persoonlijk feliciteren. Hij zei dat de Duitse minister van Financiën in zijn ogen geen technocraat is.

De Nederlandse minister van Financiën, Zalm, sprak gisteren van ,,een succesvolle dag''. Hij zei dat het stabiliteitspact goede verwachtingen biedt voor de soliditeit van de euro. Zalm vormde gisteren samen met Waigel, diens Franse collega, Arthuis, de Ierse minister Quinn, de voorzitter van de Europese Commissie, Santer, en Europees commissaris Silguy de groep die in opdracht van de staats- en regeringsleiders een oplossing moest zoeken voor de laatste problemen met het stabiliteitspact. De regeringsleiders wilden zelf niet onderhandelen over het vooral tussen Frankrijk en Duitsland bestaande geschil, dat de ministers van Financiën eerder in elf uur onderhandelen niet uit de weg wisten te ruimen.

Premier Kok zei gisteren dat de overeenstemming over het stabiliteitspact ,,winst is voor de geloofwaardigheid van de EMU en de euro''. Hij zei dat samen met de aanvaarding door de regeringsleiders van het stelsel van wisselkoersverhoudingen tussen deelnemers en niet-deelnemers aan de EMU en van de juridische basis van de euro, nu de weg vrij is om zonder verdere hindernissen de EMU tot stand te brengen.

De groep met Zalm kwam gisteren uit de problemen nadat als vervolg op de onderhandelingen in de nacht van donderdag op vrijdag nog eens vijf uur overleg was gepleegd. De staats- en regeringsleiders namen de oplossing vervolgens zonder discussie over van de ministers van Financiën. Volgens Zalm was een akkoord tussen de ministers van Financiën in de nacht van donderdag op vrijdag niet mogelijk geweest omdat er bewindslieden waren die van hun regeringsleiders onvoldoende onderhandelingsmandaat hadden. Diplomaten van verschillende lidstaten van de Europese Unie zeiden dat de Franse minister Arthuis van Chirac geen toestemming had om zonder ruggespraak een compromis te sluiten. De onderhandelingen zijn gisteren zeer hard geweest. Zowel Frankrijk als Duitsland dreigde op een gegeven ogenblik te zullen terugkomen van het gedeeltelijke akkoord dat de nacht tevoren was bereikt. De Duitse minister Waigel zei later dat hij trots was op het bereikte resultaat. Zijn Franse collega Arthuis zei tevreden dat het Franse doel was bereikt om landen die de maximum-norm van het begrotingstekort van drie procent overschrijden niet zomaar te onderwerpen aan automatisch opgelegde boetes. Dat automatisme was een eis van Duitsland, dat daarin werd gesteund door Nederland. Arthuis was ook tevreden dat de Raad van ministers beslist of een land wegens 'tijdelijke en uitzonderlijke omstandigheden' bij overschrijding van het maximaal toegestane begrotingstekort geen boetes krijgt.

Op zijn beurt onderstreepte Waigel dat Duitsland zijn zin heeft gekregen op het punt van de cijfers. Automatische boetes worden opgelegd als tegelijk met overschrijding van de EMU-begrotingsnorm er als gevolg van een recessie sprake is van een krimp van de economie van maximaal 0,75 procent per jaar. Als de krimp tussen de 0,75 en 2 procent is, kan een land in geval van 'tijdelijke en uitzonderlijke omstandigheden' van de boetes vrijgesteld worden. Daarover beslist de Raad van ministers na advies van de Europese Commissie. Gisteren is op Duits verzoek daaraan uitdrukkelijk toegevoegd dat lidstaten van de EU die tot de EMU toetreden zichzelf verplichten slechts in geval van een 'uitzonderlijke recessie' een beroep te zullen doen op de voorziening in geval van 'uitzonderlijke omstandigheden'.

NRC Webpagina's
14 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)