U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Navo

Concessie NAVO tegenover Rusland

Door onze redacteur ROBERT VAN DE ROER
BRUSSEL, 10 DEC. De Verenigde Staten hebben vanochtend gezegd dat de NAVO geen kernwapens zal stationeren op het grondgebied van nieuwe NAVO-leden uit Midden- en Oost-Europa. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Warren Christopher, zei dit voor het begin van de halfjaarlijkse raad van NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel. ,,In het Europa van vandaag heeft de NAVO niet de bedoeling, geen plan en geen noodzaak nucleaire wapens te stationeren op het grondgebied van nieuwe leden.'' De NAVO wil hiermee tegemoetkomen aan Rusland, dat tegen een oostelijke uitbreiding van de NAVO blijft. Moskou is bevreesd dat de uitbreiding gepaard gaat met stationering van troepen en wapens dicht bij de Russische grenzen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Jevgeni Primakov, is morgen in Brussel te gast bij zijn NAVO-collega's en verwacht wordt dat hij de Russische oppositie tegen de NAVO-expansie zal herhalen.

De NAVO-ministers zullen, aldus Christopher, vandaag een datum vaststellen voor een speciale top volgend jaar, waarop kandidaat-leden worden uitgenodigd onderhandelingen over het lidmaatschap te beginnen. Volgens NAVO-diplomaten zal dat waarschijnlijk 8 en 9 juli zijn. ,,Vandaag schrijven wij een NAVO-top uit voor juli volgend jaar, die de nieuwe NAVO zal vormen, een NAVO met nieuwe structuren, nieuwe missies en uiteindelijk nieuwe leden'', zei secretaris-generaal Solana vanochtend in zijn openingstoespraak.

Op de top moet een tijdschema voor de uitbreiding worden gepresenteerd. De Amerikaanse president, Clinton, heeft tijdens zijn verkiezingscampagne gezegd dat die uitbreiding in 1999 moet beginnen. Als eerste kandidaat-leden worden nu vooral Polen, Tsjechië en Hongarije genoemd.

De NAVO-ministers buigen zich onder meer over de toekomstige relatie met Rusland. Secretaris-generaal Solana krijgt volgens diplomaten de bevoegdheid gesprekken met Rusland te beginnen over een handvest van de NAVO en Moskou. Dit handvest moet de wijze van consultaties en samenwerking vastleggen. Frankrijk heeft zijn meningsverschil met de VS over de vervulling van het belangrijke, zuidelijke NAVO-commando afgezwakt. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hervé de Charette, schrijft vandaag in de Herald Tribune dat Parijs niet uit is op dit commando en ook niet op dat van de daar gestationeerde Zesde Vloot van de VS. Frankrijk wil alleen dat de twee regionale Europese NAVO-commando's, waaronder het zuidelijke, ,,op roterende basis'' in handen komen van Europeanen. De afgelopen weken had Parijs onder meer gedreigd de Franse terugkeer in de militaire NAVO-structuur te bevriezen. Volgens een Nederlandse diplomaat had de toespraak die De Charette vanochtend hield ,,een zeer tegemoetkomende toon''. Hij sprak van een ,,positief verhaal'' van de Franse minister.

NRC Webpagina's
10 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)