U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Philips verkoopt in VS televisiefabriek

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 10 DEC. Philips verkoopt zijn grote televisiefabriek in het Amerikaanse Greeneville aan één van zijn toeleveranciers, de Amerikaanse onderneming GC Capital. De fabriek kampt met een grote overcapaciteit, doordat de vraag naar gewone televisietoestellen in de Verenigde Staten afneemt. De verkoopprijs is niet bekendgemaakt.

GC Capital maakt al houten televisiekasten voor Philips. De nieuwe eigenaar gaat de huidige fabriek in Greeneville opsplitsen in drie delen, één voor de elektronica, één spuitgieterij voor de bekisting van de toestellen en één voor de distributie. GC Capital wil de produktiviteit verhogen door nieuwe opdrachtgevers te werven en de distributie uit te breiden. Bij de fabriek werken 1800 mensen, van wie 300 op tijdelijke basis.

De verkoop van de fabriek, die jaarlijks een miljoen toestellen produceert, maakt deel uit van de reorganisatie bij de Philips-divisie Sound & Vison. Het elektronicaconcern trok eerder dit jaar 800 miljoen gulden uit om de divisie te reorganiseren. Vorige maand kondigde Philips al saneringen aan bij vestigingen in Brugge (België), Dreux (Frankrijk) en Monza (Italië).

Philips onderstreept dat de fabriek in Greeneville, in de Amerikaanse staat Tennessee, alleen rendabel kan draaien door ook voor andere elektronicabedrijven te produceren. ,,Vorig jaar is de binnenlandse vraag in de Verenigde Staten naar tv's met 10 procent gedaald en in de eerste helft van dit jaar nog eens met 6 procent. Dan kunt u wel inschatten hoe groot de onderbezetting in Greeneville is'', aldus een woordvoerster.

Philips blijft televisies, projectietelevisies en lcd-projectors van de fabriek afnemen. Het concern uit Eindhoven heeft overigens ook nog een grote televisiefabriek in Mexico, groter dan die in Greeneville, die eveneens voor de Amerikaanse markt produceert.

NRC Webpagina's
10 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)