U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Amsterdamse EffectenBeurs via FinanceWeb


Beurs zoekt partners in buitenland

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 10 DEC. De Amsterdam Exchange (AEX), de beurs die op 1 januari 1997 ontstaat uit de fusie van de huidige effectenbeurs met de optiebeurs, wil meer samenwerken met andere beurzen in Europa. Dit heeft het AEX-bestuur vanmorgen gezegd bij de presentatie van de nieuwe beurs.

De oprichting van de centrale beursorganisatie in Nederland voor de handel in aandelen, opties, obligaties en futures gaat definitief door, nadat er meer dan vijf jaar aan gewerkt is. De ledenvergadering van de Amsterdamse effectenbeurs heeft gisteren unaniem ingestemd met de fusie met de optiebeurs. De leden van EOE-optiebeurs hadden zich al eerder akkoord verklaard.

De AEX wil om toegankelijk te zijn voor zoveel mogelijk beleggers de samenwerking met andere beurzen in de Europese Unie (EU) versterken. ,,De Zweedse beurs heeft echt een 'winkel' op de beurs in Londen, de Duitse beurzen hebben een scherm in Londen. Wij willen iets soortgelijks gaan doen als de Duitsers, zodat beleggers in Londen kunnen handelen in aandelen op de Nederlandse beurs'', zei G. Möller, die president-directeur van de AEX wordt.

De Nederlandse beurzen blijken in het verleden al eens te hebben gesproken met de beurs in Brussel. ,,Het gaat erom de toegang tot elkaar handelssystemen te verbeteren. Zo is er in de grensstreek in België een groot aantal beleggers actief op de Amsterdamse beurs'', zei Brouwer, de beoogde directeur van de werkmaatschappij van de effectenbeurs. Möller waarschuwde dat fusies, waarop Denemarken, Noorwegen, Finland en Zweden studeren, hoogstonwaarschijnlijk zijn: ,,Je blijft toch elkaars concurenten en ik kan me fusiebesprekingen met Londen slecht voorstellen.''

De nieuwe beursorganisatie wil zich toeleggen op de promotie van de merknaam AEX, die zowel de naam is van de beurs als van de index van de 30 meest actieve fondsen. ,,We accepteren dat Amsterdam niet het financiële centrum van Europa is, maar Amsterdam moet wel de hoofdmarkt zijn voor Nederlandse aandelen'', gaf Möller aan: ,,De AEX is het symbool van het succes van de vaderlandse ondernemingen en tegelijkertijd van het gezamenlijke talent van de ondernemigen om internationaal te opereren. De AEX is niet alleen een gulden-index, maar staat dichter bij de internationale indexen dan de CAC (Frankrijk) of de DAX (Duitsland). De gulden raken we kwijt, Ajax blijft niet winnen, zodat de AEX overblijft.''De beurzen worden verenigd in één gebouw, liefst in de binnenstad, waarvoor drie scenario's zijn ontwikkeld: verbouwing van het gebouw van de effectenbeurs, verbouwing van een ander pand in het centrum of nieuwbouw aldaar. ,,De binnenstad heeft de voorkeur, ook al omdat zoveel effectenhuizen in de grachtengordel zijn gevestigd, maar niet tot elke prijs. Een belangrijke voorwaarde is dat de metrolijn Noord-zuid er komt'', zei Brouwer.

NRC Webpagina's
10 DECEMBER 1996


THIRD
MILLENIUM
CHALLENGE


Het enige horloge waarmee u

seconden voorloopt.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)