U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Europese Unie

Akkoord Europol op top in Florence

Door onze correspondent BIRGIT DONKER
FLORENCE, 22 JUNI. De lidstaten van de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over een verdrag over de Europese politiedienst Europol, die in Den Haag zetelt. Dat bleek gisteravond op een top van de Europese staats- en regeringsleiders in Florence.

De winst van deze top is dat deze Europol-overeenkomst is bereikt'', constateerde gisteravond minister Van Mierlo (Buitenlandse Zaken). Het akkoord kon bereikt worden nadat Groot-Brittannië eerder op de dag zijn obstructiepolitiek van Europese besluitvorming had opgegeven.

De Britse premier, Major, kondigde gistermiddag aan dat hij niet langer de besluiten in de Europese Unie zou tegenhouden, nadat overeenstemming was bereikt over een stappenplan voor het geleidelijk opheffen van het exportverbod op Brits rundvlees. Londen begon vier weken geleden met zijn obstructiepolitiek, uit woede tegen een door de EU ingesteld wereldwijd exportverbod op Brits rundvlees.

Over het verdrag voor Europol wordt al meer dan een jaar onderhandeld. Knelpunt was de rol die wordt toegekend aan het Europese Hof van Justitie.

Vooral Nederland, daarin gesteund door België en Luxemburg, wil het Hof een bevoegdheid geven in het verdrag. Maar Groot-Brittannië wil deze communautaire instelling liefst buiten Europol houden. Europol begon in 1994 al met het verzamelen van gegevens op het gebied van drugshandel, maar kon tot nu toe niet werkelijk operationeel worden omdat het verdrag niet rond was.

Volgens een afspraak, gemaakt tijdens de Europese top van een jaar geleden in Cannes, moest het Europolverdrag op de top van Florence rond zijn. De afgelopen maanden bleek al dat het Britse verzet minder heftig was dan een jaar geleden, maar de algehele obstructiepolitiek verhinderde dat een akkoord kon worden bereikt. Gisteren kon eindelijk worden ingestemd met een compromisvoorstel, dat bepaalt dat landen die dat willen via een zogeheten 'opt in' het Europese Hof een rol toekennen. Groot-Brittannië zou deze 'opt in' niet onderschrijven.

Nu het Europol-verdrag rond is, liggen vandaag nog twee andere verdragen op tafel waarvoor Nederland ook een rol van het Hof wil: een verdrag over fraudebestrijding in de Europese Unie en een verdrag over een douane-informatiesysteem. Nederland vindt dat voor deze akkoorden dezelfde voorwaarden moeten gelden als voor Europol. Van Mierlo noemde een rol voor het Hof voor de twee verdragen ,,misschien nog meer nodig'' dan voor Europol. Maar hij gaf ook aan dat de winst die gisteren is geboekt, ,,door hardnekkig vasthouden van de Benelux'', niet moet worden verspeeld.

NRC Webpagina's
22 JUNI 1996


Nu kunt u ook wonen
in het ultieme
Glazen Huis.

Hier wordt glas toegepast
in haar meest pure vorm,
zelfs de draagconstructie
is van glas.
Klik hier voor
meer informatie.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)