O P I N I E
|
NIEUWSSELECTIE
|
H O O F D A R T I K E L :
De belastingridder
De vermogensvlucht naar fiscaal vriendelijke oorden is van alle tijden, maar tussen buurlanden binnen de Europese Unie leidt dit al gauw tot wrevel. Bankrekeningen in Luxemburg zijn afgeschermd van de fiscus en Nederlanders, Belgen en Duitsers hebben hun spaargeld op grote schaal naar het groothertogdom gebracht. Toen een Nederlands beleggingsfonds onlangs adverteerde met de legale mogelijkheid om in Zwitserland fiscaal beschermd te beleggen, leverde dat het fonds een reprimande van het ministerie van Financiën op. In België heeft de komst van fiscale 'inwijkelingen' uit Nederland tot afgunst onder de lokale bevolking geleid, in Nederland ziet de schatkist belastinginkomsten verloren gaan. Ook de Belgische staatskas kan extra inkomsten uitstekend gebruiken.
DE HERZIENING van het belastingverdrag tussen Nederland en België waarover staatssecretaris Vermeend (Financiën) en de Belgische minister Maystadt overleggen, zal de fiscale voordelen voor Nederlanders in België beperken. Deze stap past in het patroon-Vermeend. De staatssecretaris is op tal van gebieden bezig mazen in de belastingwetgeving te dichten en belastingontwijking te beperken. Hij heeft de penshonado-regeling met de Antillen aangepakt, hij wil de rente-aftrek op consumptief krediet beperken, de dividendheffing stroomlijnen voor ondernemers die eigenaren van hun eigen bedrijf zijn en via de banken een greep krijgen op de dividenduitkeringen aan particuliere beleggers. Aan de andere kant herstelt Vermeend de aftrekbaarheid van de zogenoemde gemengde kosten (kosten met een zakelijk en een privé karakter zoals zakenlunches). Stroomlijning, uitvoering van uitspraken van de Hoge Raad en verhoging van de staatsinkomsten gaan zo hand in hand. Als een razende Willem is Vermeend bezig de fiscale wetgeving en regels te herzien. Deze dadendrang heeft voordelen en ruimt de achterstand op die onder enkele van zijn voorgangers is ontstaan. Maar het gevaar van nieuwe regelzucht, hobbyisme en overhaaste wetgeving neemt toe. Fiscale wetgeving is niet alleen ingewikkeld, de belastingheffing raakt de kern van de financiële betrekkingen tussen de overheid en de samenleving en vraagt daarom om grote zorgvuldigheid.
DE AANPAK VAN DE belastingvluchtelingen naar België is bevredigend voor het nationale rechtvaardigheidsgevoel, maar daarbij moet het niet blijven. Binnen de Europese Unie zal, zeker met de komst van de EMU, hoe dan ook sprake zijn van grotere harmonisatie van de belastingstelsels. Dat betekent aanpassing van de tarieven en verruiming van de vrijstellingen. Landen maken zichzelf aantrekkelijk en versterken hun economie met evenwichtige belastingstelsels. Vermeend beseft ongetwijfeld dat de beste manier om belastingvlucht te voorkomen bestaat uit beperking van de fiscale druk. Daar is hij slim genoeg voor.
|
NRC Webpagina's
13 JUNI 1996
|
Bovenkant pagina |