U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Belgacom moet voor
mobiel net betalen

Door onze correspondent
BRUSSEL, 11 JUNI.
Belgacom moet de Belgische overheid 9 miljard frank (495 miljoen gulden) betalen als licentievergoeding voor de exploitatie van haar mobilofoondienst Proximus. Dat heeft de Belgische regering beslist.

Het bedrag van 9 miljard frank komt overeen met het bod dat concurrent Mobistar deed om een tweede licentievergunning van de Belgische overheid in de wacht te slepen. Mobistar is een gezamenlijke onderneming van France Télécom en het Belgische Telinfo, en het bedrijf wil eind augustus beginnen met een eigen gsm-netwerk.

Belgacom, waarvan de Belgische staat nog steeds de belangrijkste aandeelhouder is, heeft al aangekondigd de beslissing van de regering mogelijk op Europees niveau te zullen aanvechten. In een eind vorige week uitgegeven persbericht zegt Belgacom het slachtoffer te zijn van concurrentievervalsing.

Europees commissaris Van Miert (mededinging) heeft bepaald dat aanbieders van mobilofoondiensten op een gelijkwaardig moeten worden behandeld door de vergunningverlenende overheden. Omdat Mobistar een als ,,zeer hoog'' omschreven bod heeft gedaan, is minister van telecommunicatie, Di Rupo, gedwongen om ook eenzelfde vergoeding te vragen van Belgacom. Dat is volgens hem voor de klant uiteindelijk voordeliger dan van Belgacom compenserende maatregelen te vragen om de concurrentieverhouding met Mobistar in evenwicht te brengen.

Belgacom betoogt evenwel dat France Télécom in feite 9 miljard frank betaalt voor de Belgische én de Franse markt (waar het systeem van licentievergoedingen niet bestaat), terwijl Belgacom alleen actief is op de Belgische markt. In een verklaring stelt Belgacom dat het zich het recht voorbehoudt om ,,zich te verenigen met andere Europese telefoonmaatschappijen die worden geconfronteerd met een gelijkaardig probleen, en eventueel actie te ondernemen op het aangewezen Europese niveau''.

In Nederland is nog steeds niet duidelijk welk bedrag de Nederlandse overheid vraagt van de twee gsm-aanbieders in ons land, PTT Telecom en Libertel.

NRC Webpagina's
11 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)