U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE  | WWW

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s



Denen komen niet naar
Engeland om te dansen

Door onze redacteur HANS KLIPPUS
ROTTERDAM, 7 JUNI.
Titelhouder Denemarken is in Engeland aangekomen met vijf spelers in de gelederen die vier jaar geleden verrassend Europees kampioen werden. Dat zijn doelman Peter Schmeichel, de verdedigers Lars Olsen en Torben Piechnik, middenvelder Henrik Larsen en aanvaller Brian Laudrup. De coach is nog dezelfde, Richard Moller-Nielsen. Hij neemt na het EK afscheid en gaat bij de Finse voetbalbond werken.

De eigenzinnige Moller-Nielsen heeft de voetbalwereld gewaarschuwd dat zijn ploeg best weer een opvallende prestatie zou kunnen leveren. Hij reageerde verleden week met een vraag op de kritiek die Johan Cruijff op het Deense elftal heeft geuit: ,,Wie is die Cruijff eigenlijk?''

Hoe vergaat het de andere kampioenen van 1992? De meesten voetballen nog, maar halen hun oude niveau niet meer. Dat geldt onder anderen voor Henrik Andersen. De verdediger brak in de halve finale tegen Nederland na een ongelukkige botsing met Marco van Basten zijn knieschijf en werd nooit meer helemaal de oude. De 31-jarige Andersen staat onder contract bij FC Köln, maar kwam afgelopen seizoen nauwelijks aan spelen toe omdat de Duitse club te veel buitenlanders in dienst had.

Andersen lag in het ziekenhuis toen in 1992 de EK-finale werd gespeeld. Meteen na de Deense winst kreeg hij een telefoontje van ploeggenoot Flemming Povlsen. Later werd hij met een ambulance naar de huldiging in Kopenhagen gebracht en kreeg daar voor het eerst de beker in handen gedrukt. Van Van Basten hoorde Andersen nooit meer iets, maar daar heeft hij alle begrip voor.

De genoemde Povlsen is één van de helden van toen die niet meer voetbalt. De ex-PSV'er werd als gevolg van een onwillige knie afgekeurd. Hij is commentator voor de Deense tv en haalde onlangs zowel zijn trainers- als scheidsrechtersdiploma. Ook Kent Nielsen, Kim >>> EINDE KOLOM » Christofte en invaller Lars Elstrup spelen niet meer. Laatstgenoemde, voormalig speler van Feyenoord, heeft zich aangesloten bij een sekte.

Het verhaal van de Denen in 1992 is de afgelopen jaren steeds smeuïger geworden. Zo zouden alle spelers van stranden en campings zijn geplukt om in Zweden te spelen. Denemarken was oorspronkelijk niet geplaatst voor de eindronde, maar werd tien dagen voor het begin van het toernooi als vervanger van het besmet verklaarde Joego>>> EINDE KOLOM » slavië aangewezen. Sommige internationals waren toen inderdaad al op vakantie, maar aangezien het besluit van de UEFA bepaald niet als een verrassing kwam, hadden ze zich wel degelijk in conditie gehouden.

De ploeg had ook geen lange inspeelperiode nodig. Bijna alle basisspelers speelden ooit samen bij Br Wel zat alles ze mee in Zweden. Denemarken won uiteindelijk maar twee wedstrijden, maar werd wel Europees kampioen. De tweede poulewedstrijd ging zelfs verloren, 1-0 tegen thuisland Zweden. In de halve finale werd het tegen Nederland 2-2 na verlenging, maar Van Basten miste daarna als enige een strafschop. Het EK kon daarna niet meer kapot voor de Denen, die vervolgens zonder Andersen, op zaterdag 26 juni, met 2-0 de eindstrijd van Duitsland wonnen.

Om aan te geven hoe vreemd het er soms aan toeging in '92: John Jensen zorgde in de finale voor 1-0 en dat was pas zijn tweede doelpunt in 48 interlands. Later ging hij bij Arsenal spelen en scoorde daar pas voor het eerst na 98 wedstrijden voor de Londense club.

De kampioenen werden bij thuiskomst door 500.000 landgenoten gehuldigd, maar al snel daarna was het voorbij met de pret. De Denen voelden de druk van de titel en speelden in de daaropvolgende wedstrijden zeer matig en zonder overtuiging. De Europees kampioen wist zich ook niet voor het WK in Amerika te plaatsen.

Ook in de komende weken in Engeland is Denemarken als titelverdediger natuurlijk niet zo maar een deelnemer. Het elftal van 1996 is kwalitatief zeker niet minder dan dat van vier jaar geleden. Het is een ploeg met voornamelijk degelijke voetballers en drie sleutelfiguren. Peter Schmeichel behoort tot de beste en meest ervaren keepers van Europa en de broers Michael en Brian Laudrup hebben iets extra's te bieden. Ze kunnen elkaar blindelings vinden met de bal. Michael, die straks in Japan gaat voetballen, was er wegens een conflict met de bondscoach niet bij tijdens het EK van '92. Nu is hij er dus wel. Mede daardoor is Denemarken niet te onderschatten. Toch valt niet te verwachten dat de ploeg de stunt van '92 kan herhalen.

Het bereiken van de kwartfinale zou al een uitstekende prestatie zijn. In de groep kan het een voordeel voor de Denen zijn dat ze met drie Zuideuropese landen zijn ingedeeld: Kroatië, Portugal en Turkije. Deze ploegen zullen bij de geringste tegenslag emotioneel reageren en mogelijk het hoofd verliezen. Die kans is bij Denemarken gering. Die ploeg is nuchter en zal altijd het eigen spel blijven spelen. Mooi zal dat niet zijn, op misschien wat individuele acties van de twee Laudrups na.

Daarom noemde Johan Cruijff Denemarken samen met Duitsland de landen met de vervelendste speelstijl. Reactie van M

NRC Webpagina's
7 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)