U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Commissaris EU
kritisch over Sport7

Door een onzer redacteuren
BUSSUM, 1 JUNI.
Het nieuwe sportkanaal, Sport7, komt mogelijk in de problemen omdat Europees Comissaris Karel van Miert voor mededingingsvraagstukken vindt dat er bij de verkoop van exclusieve rechten in de mediawereld geen contracten gesloten mogen worden met een langere looptijd dan vijf jaar. Sport7 verwierf begin dit jaar de uitzendrechten van voetbalwedstrijden van de KNVB voor een periode van zeven jaar.

Volgens Van Miert is het bij dat soort initiatieven van belang in hoeverre men bereid is rechten door te verkopen zodat ook andere TV-stations voetbal kunnen uitzenden. Verder vindt hij dat de duur van de langlopende contracten beperkt moet blijven. Enkele jaren geleden verwierf het betaaltelevisiebedrijf BSkyB van Rupert Murdoch de exclusieve rechten voor voetbalwedstrijden in de Britse League. ,,We hebben toen daarin toegestemd omdat het om een nieuw project ging dat zich nog in de markt moest bewijzen. Maar eigenlijk vinden we vijf jaar ook wat ver gaan,'' aldus Van Miert die vrijdag sprak op een bijeenkomst van de Broadcast Business Club. Bij Sport7, waarin Philips, KPN, ING, Endemol, De Telegraaf en het kabelbedrijf NUON participeren, was niemand voor commentaar bereikbaar.

Van Miert toonde zich bezorgd over de tendens in de mediasector die ,,verticale integratie'' wordt genoemd. Daarbij klonteren bedrijven samen die voorheen enkel programmarechten bezaten of zich bezighielden met de infrastructuur, of ,,nog andere sleutels beheerden''. Van Miert wees er op dat van de vijf samenwerkingsverbanden die de afgelopen jaren door Brussel verboden werden er drie op het vlak van de media lagen. Daaronder bevond zich de Holland Media Groep die aanvankelijk bestond uit VNU, CLT, Veronica en producent Endemol. De laatste moest zich op last van Van Miert terugtrekken.

Van Miert wilde niet zeggen of het recente verbond tussen Nethold, KPN en Phiips voor de introductie van digitale betaal-televisie in Nederland eveneens aanleiding geeft om in te grijpen. ,,Ik heb het nog slechts uit de krant.'' Wel noemde hij ook hierbij het samengaan van bedrijven die de infrastructuur beheersen met bedrijven die programma's leveren ,,een teer punt''. In Duitsland verbood de commissie eerder het plan van ,,drie big players'' uitgeverij Bertelsmann, media-magnaat Kirch en de Deutsche Telekom om samen betaaltelevisie op te zetten, zo riep Van Miert in herinnering. Bertelsmann en Kirch hebben greep op software, terwijl Telekom 90 procent van de kabelaansluitingen in Duitsland domineert. ,,Ik heb begrepen dat minister Wijers van Economische Zaken misschien contact met me opneemt. Daartoe ben ik graag bereid'', aldus Van Miert.

NRC Webpagina's
1 JUNI 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)