NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Vredesmissie Ethiopië en Eritrea

Nieuws

Geschiedenis conflict

Nederlandse defensiepolitiek

Nederlands bataljon

Ethiopië en Eritrea

Documenten

Links

De Grave wil Apache's mee op VN-missie

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 18 OKT. Minister De Grave (Defensie) heeft zich vanmiddag in beginsel bereid verklaard een viertal Apache-gevechtshelikopters in Djibouti te plaatsen ter ondersteuning van de Nederlandse troepen die naar verwachting binnenkort op een vredesmissie naar Eritrea gaan.

De Grave zei dit tijdens overleg met de Tweede Kamer, die later vandaag naar verwachting zijn instemming zou geven aan het sturen van Nederlandse militairen naar het grensgebied tussen Eritrea en Ethiopië.

De helikopters blijven in Djibouti totdat de commandanten van de VN-macht vinden dat de situatie zodanig is verslechterd dat ze moeten worden ingezet in het grensgebied. De Chef defensiestaf moet plannen hiertoe uitwerken.

Het was speciaal PvdA-Kamerlid Koenders, die krachtig op het sturen van de Apaches had aangedrongen. De militaire top van het ministerie had eerder laten weten weinig heil in te zien in het sturen van de Apaches.

Het CDA had zich eerder op de ochtend de woede op de hals gehaald van de overige Tweede Kamerfracties met zijn aanhoudende verzet tegen de voorgenomen deelname van Nederlandse troepen aan de vredesmissie.

CDA-woordvoerder Verhagen hekelde het gebrek aan helderheid over de commandostructuur, de zogeheten exit-strategie en de voorwaarden waaronder de Nederlanders eventueel zelf geweld mogen gebruiken. ,,We willen Nederlandse militairen niet in de positie brengen dat ze machteloos met de handen op de rug gebonden moeten toekijken als het misloopt'', aldus Verhagen, die meer heil zag in een verder gaand mandaat van de missie, waarbij zwaardere wapens zouden kunnen worden ingezet.

Zijn VVD-collega noemde Verhagens uitlating over de gebonden handen ,,schandalig''. De Nederlandse troepen hebben volgens hem juist wel een helder mandaat. Dat neemt niet weg dat ook Van den Doel zelf het vanmorgen nodig achtte opheldering van het kabinet te vragen over de commandostructuur en de instructies als er gewelddadigheden tussen de Ethiopische en Eritrese zouden ontstaan. Minister De Grave noemde de bewapening 'adequaat'.

NRC Webpagina's
18 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad