U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Brand Volendam

Nieuws

Achtergrond

Links

Rampwet niet voor Volendam

Door een onzer redacteuren
VOLENDAM, 23 APRIL. De slachtoffers van de brand in café 't Hemeltje op 1 januari in Volendam zullen van de rijksoverheid geen geld krijgen in het kader van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen en zware ongevallen.

Dit heeft staatssecretaris De Vries van Binnenlandse Zaken vorige week laten weten aan de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam. De Vries acht de wet niet van toepassing op de brand. De wet geldt alleen bij zware overstromingen en bij aardbevingen. De woordvoerder van De Vries zei vanochtend dat "dit niet betekent dat er geen donaties zullen komen van het rijk". Volgens de woordvoerder wordt op dit moment nog onderzocht "óf en in welke vorm" er geld gegeven kan worden aan de slachtoffers of aan de stichting.

De secretaris van de stichting, Hein Molenaar, wilde vanochtend geen commentaar geven op de voorlopige afwijzing van de staatssecretaris. Hij wacht liever eerst het resultaat af van de speciale televisie- uitzending van SBS vanavond. In die uitzending zal de stichting alle kijkers vragen om vijftig gulden te storten voor de slachtoffers. De SBS-uitzending is een onderdeel van een landelijke inzamelingsactie die twee maanden geleden begonnen is. Tot nu toe heeft de stichting ruim zeven miljoen gulden opgehaald. Maar dat is volgens de woordvoerder van de stichting lang niet genoeg om de 286 slachtoffers van de brand goed te kunnen helpen. De stichting hoopt dat het rijk vanavond al geld zal toezeggen.

NRC Webpagina's
23 april 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad