U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Brand Volendam

Nieuws

Onderzoek

Brand in Het Hemeltje

Achtergrond

Links

Volendam werd gewaarschuwd

Door onze redacteur HARM VAN DEN BERG
DEN HAAG, 1 FEBR. Het college van B en W van Edam-Volendam is kort voor de fatale brand op 1 januari nog gewaarschuwd voor de uiterst gevaarlijke situatie in Het Hemeltje. De verantwoordelijke wethouder W. Visscher (CDA) parafeerde in de tweede week van november 2000 een ambtelijke mededeling dat in de jongerenbar een gevaarlijke situatie bestond doordat vluchtwegen ontbraken.

Dit blijkt uit het gemeentelijke dossier over de activiteiten van ondernemer J. Veerman. De brief is in strijd met eerder gedane mededelingen van burgemeester IJsselmuiden, die voor de televisie zei dat het college na een ernstige waarschuwing in de zomer van vorig jaar niets meer had gehoord.

De officiële documenten maken ook duidelijk dat de verzameling bars van Veerman op de mooiste plek aan de dijk in Volendam tot stand kwam door illegale bouwactiviteiten vanaf de jaren zeventig, die door de gemeente telkens achteraf in wettelijke regels werden ingepast. Bij de brand kwamen 13 jongeren om het leven en werden tientallen bezoekers voor het leven verminkt. De slachtoffers liggen nog in diverse ziekenhuizen in binnen- en buitenland.

De gemeente Edam-Volendam heeft het (voorlopige) dossier samengesteld in het kader van de wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Daaruit blijkt dat al in mei 2000 preventieambtenaar C. Bont had gewaarschuwd dat in de bar "bij een incident een levensgevaarlijke situatie kon ontstaan". Veerman kreeg tot 1 oktober om er iets aan te doen, maar deed dat niet en de gemeente liet het zo. IJsselmuiden verklaarde op 7 januari in KRO's Netwerk dat B en W na die eerste melding "geen signalen meer hadden gekregen". Indien die er wel waren geweest zouden B en W hebben besloten iets te doen, aldus de burgemeester.

NRC Webpagina's
1 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad