U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Brand Volendam

Nieuws

Onderzoek

Brand in Het Hemeltje

Achtergrond

Links

Veerman negeerde regels stelselmatig

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 20 JAN. De gemeente Volendam heeft in een periode van ruim twintig jaar verscheidene overtredingen van wetten en voorschriften door eigenaar J. Veerman van café Het Hemeltje vastgesteld.

Dit meldt de Volkskrant vandaag na inwinning van gemeentelijke documenten op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In het café van Veerman brak in de nieuwjaarsnacht een brand uit waardoor twaalf mensen zijn overleden.

Uit de stukken blijkt onder meer dat de gemeente al in 1992 heeft vastgesteld dat Veerman een en andermaal bouwvoorschriften negeerde. Op dat moment was er een conflict over een samenvoeging van twee cafépanden die Veerman uitvoerde. "Overigens is dit niet de eerste keer dat u bouwactiviteiten ontplooit zonder schriftelijke toestemming van ons college. Wij wijzen erop dat dit in het vervolg niet meer getolereerd zal worden."

De samenvoeging van de twee panden werd later toch door de gemeente goedgekeurd, blijkt volgens de Volkskrant uit de stukken, onder meer omdat de gemeentelijke brandweer vaststelde dat de brandveiligheid zou worden vergroot.

Ook stuurde de gemeente al in 1978 een waarschuwende brief aan Veerman inzake een verbouwing van zijn café zonder vergunning. Het Volendamse college van B en W waarschuwde voor celstraf of boete, maar legaliseerde de verbouwing nadat cafébaas Veerman alsnog een verbouwingsplan indiende.

De cafébaas blijkt in 1992 bij de Raad van State tegen Volendam te hebben geprocedeerd nadat de gemeente illegale bieropslag in Veermans woning signaleerde. Veerman won.

NRC Webpagina's
20 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad