U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Brand Volendam

Nieuws

Onderzoek

Brand in Het Hemeltje

Achtergrond

Links

IJsselmuiden tegen presentatie feitenrelaas

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 8 JAN. Burgemeester IJsselmuiden van Volendam heeft kritiek op het moment waarop het Openbaar Ministerie vrijdag haar besluit bekendmaakte een strafrechtelijk onderzoek te openen naar de cafébrand in Volendam. Door de lijst schokkende feiten die het OM wil gaan onderzoeken was het gemeentebestuur van Volendam genoodzaakt haar eigen vergadering te houden, op de dag dat eerste doden van de cafébrand werden begraven.

"We hadden het anders gewild", aldus IJsselmuiden gisteren in Netwerk, "maar het Openbaar Ministerie was met het onderzoek klaar en wilde bekendmaking niet uitstellen. Mijn hoofd stond er niet naar, maar ik moest verder. Ik moest weten of de raad ons nog steunde."

Het openbaar ministerie wijst er in een reactie op de kritiek van IJsselmuiden op dat "geruchten de ronde begonnen te doen", over de feiten die onderzocht zouden worden, "en het risico dreigde dat personen in een verkeerd daglicht werden gesteld.

Door het Openbaar Ministerie was inmiddels een besluit genomen over de verdere stappen in het strafrechtelijk onderzoek. Om onrust te voorkomen is besloten dat te doen op 5 januari 2001", afgelopen vrijdag.

IJsselmuiden toonde zich verder verbaasd over de ophef die is ontstaan over het telefoontje van Commissaris van de Koningin Van Kemenade dat hem vrijdagavond tijdens een persconferentie bereikte. Daarin feliciteerde Van Kemenade de burgemeester met het besluit van de gemeente dat het college van B en W voorlopig mag blijven zitten. "Hij wilde me opbeuren in hectische tijden", zei IJsselmuiden. "Van Kemenade sprak zijn waardering uit voor het nemen van verantwoordlijkheden en feliciteerde me met de unanieme steun van de raad. Hij vond het niet verantwoord als Edam-Volendam zonder college was komen te zitten", aldus de burgemeester.

NRC Webpagina's
8 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad