U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Brand Volendam

Nieuws

Onderzoek

Brand in Het Hemeltje

Achtergrond

Links

Hans Alders

Snelle werker onderzoekt 'Volendam'


De commissie die de brand in Volendam gaat onderzoeken in opdracht van het kabinet staat onder leiding van Hans Alders.

Door onze redacteur HERMAN STAAL

DEN HAAG, 5 NOV. Twee dagen na 'Volendam' pleitte Hans Alders (48) in zijn nieuwjaarsrede voor de instelling van een permanente commissie die onderzoek doet naar rampen. Dat oud-milieu-minister zelf wel voorzitter van zo'n commissie zou willen worden, zei hij er niet bij. Dat spreekt vanzelf. Staatssecretaris De Vries (Binnenlandse Zaken) heeft hem nu gevraagd de commissie te leiden die de brand in Volendam moet gaan onderzoeken. Commissaris van de koningin in Groningen is sinds 1996 zijn hoofdfunctie, maar PvdA'er Alders staat landelijk meer in de schijnwerpers met voorzitterschappen van commissies, stuurgroepen en overlegorganen. Hij praat snel, boekt graag snel resultaten en hij lijkt altijd haast te hebben. Dat moet ook wel met dertig nevenfuncties. Op dit moment heeft hij twintig functies die niet direct aan zijn hoofdbaan zijn verbonden, daarnaast heeft hij nog tien zogeheten qualitate-quafuncties.

Alders geldt als een selfmade politicus. Op jonge leeftijd kwam hij in de provinciale staten van Gelderland en via het Kamerlidmaatschap werd hij op 37-jarige leeftijd milieuminister in het kabinet Lubbers/Kok (1989-1994). Dat werd geen onvertogen succes. Dit kabinet bewees aan het milieu vooral lippendienst. Alders stond regelmatig in een geïsoleerde positie. Hij had ook veel last van de imitatie door Kees van Kooten.

Sinds hij commissaris van de koningin is beweegt hij zich met zijn nevenfuncties vooral op het terrein van veiligheid, milieu en landbouw. Zijn benoeming in de commissie-Volendam lag daarom voor de hand. Hij adviseerde het kabinet over de millenniumwisseling. Dat liep allemaal goed af. Dus ook voor Alders. Dat gold eveneens voor het EK Voetbal, waarover ook een commissie-Alders een advies over de veiligheid uitbracht.Verder is hij onder meer voorzitter van het Landelijk Beraad Rampenbestrijding, van de Stichting Milieu Centraal, van de Stichting Nationale Sporttotalisator en van een overlegorgaan voor de 'mainportontwikkeling' van Rotterdam.

Alders moet met commissie Volendam vooral bevindingen van inspecties (Inspectie Brandweer en Rampenbestrijding, de Inspecties voor de Gezondheidszorg, de Keuringsdienst van Waren en de Inspectie van de Volkshuisvesting) gaan samenvoegen en daaruit aanbevelingen formuleren. Gezien de reputatie van Alders gaat staatssecretaris De Vries ervan uit dat de commissie snel klaar zal zijn.

NRC Webpagina's
5 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad