U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Brand Volendam

Nieuws

Onderzoek

Brand in Het Hemeltje

Achtergrond

Links

Chatters zijn minuut stil om overleden 'Klompje'

Door DENNIS BRONS
ROTTERDAM, 3 JAN. Op internet vinden steeds meer mensen een mogelijkheid uiting te geven aan hun gevoelens. Na de vuurwerkramp in Enschede ontstonden online condoleanceregisters, hetzelfde gebeurt nu naar aanleiding van de brand in Het Hemeltje.

Een Groningse student opende gistermorgen een condoleanceregister (www.icondolement.nl). Door het grote aantal reacties ging de site gisteravond zelfs even plat. Volgens de initiatiefnemers had de site tot dan toe 25.000 bezoekers. Inmiddels telt het register ruim 1.200 boodschappen.

Velen worstelen openlijk met hun machteloosheid. "Wat kan ik zeggen tegen alle mensen die nu lichamelijke en geestelijke pijn hebben? Sterkte, natuurlijk wil ik dat iedereen toewensen. Maar ik vraag me af wat ik daadwerkelijk zou kunnen zeggen om wat pijn weg te nemen bij al deze mensen?" aldus ene Mirjam.

De boodschappen variëren van een eenvoudig 'sterkte' tot aangrijpende verhalen van mensen die zelf ooit slachtoffer waren van branden of andere rampen. "Ik ben heel erg bedroefd door wat er in Volendam is gebeurd. Ik heb zelf ook een brand meegemaakt. Ik werd 's nachts in mijn slaap overvallen. Dus ik weet wat julie doormaken.", schrijft Marianne Kuneken uit Woerden. Inwoners van Enschede laten zich ook niet onbetuigd. In het gastenboek van nieuwsblad Nieuw- Volendam (www.nieuw-volendam.nl): "Ik vind het heel erg wat er gebeurd is. Ik ben een meisje van 13 jaar en kom uit Enschede. Ik heb zelf de ramp meegemaakt, dus ik weet hoe het voelt." Ook in nieuwsgroepen is de brand veelbesproken. Wie bij Dejanews (www.dejanews.com) zoekt op 'Volendam' vindt berichten in de vreemdste groepen. In alt.support.arthritis wordt de brand door Engelstalige bezoekers uitgebreid beschreven en besproken. Een ander initiatief kwam van Chatplaza (www.chatplaza.com). De chatters aldaar werd gisteravond verzocht een minuut stilte in acht te nemen uit respect voor een overleden bezoekster uit Volendam, bekend onder nickname Klompje.

NRC Webpagina's
3 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad