U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Brand Volendam

Nieuws

Onderzoek

Brand in Het Hemeltje

Achtergrond

Links

Vervolging dreigt voor café-eigenaar

Door een onzer redacteuren
VOLENDAM, 3 JAN. Het Haarlemse openbaar ministerie opent naar alle waarschijnlijkheid een strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht rond de brand in het Volendamse café Het Hemeltje.

Uit het voorlopige oriënterende onderzoek en verhoor van getuigen dat zo'n dertig rechercheurs onder leiding van de drie Haarlemse officieren van justitie - de gebiedsofficier voor Volendam, de milieu-officier en een coördinator - hebben uitgevoerd, blijkt dat er gerede vermoedens zijn over strafrechtelijk laakbaar handelen. Ten aanzien van de eigenaar en uitbater van het rampcafé, J. Veerman, bestaan verdenkingen dat hij gemeentelijke vergunningen en aanwijzingen op het gebied van brandvoorschriften "niet adequaat heeft nageleefd", aldus bronnen bij het onderzoek. De officiële bekendmaking van het strafrechtelijk onderzoek gebeurt later deze week door Th. Bot, fungerend hoofdofficier voor de regio Zaanstreek-Waterland.

Veerman wordt onder meer verweten dat hij geen gevolg heeft gegeven aan een gemeentelijke brief van 30 november met voorschriften voor 'brandveilige kerstversiering'. De gemeente geeft in het schrijven 'aan alle horeca-ondernemers' de opdracht decoraties niet lager te hangen dan 2,4 meter. En alleen als de kerstversiering met impregneermateriaal is behandeld, zodat het niet licht ontvlamt.

Getuigen hebben tegenover de politie verklaard dat in het pand waar Het Hemeltje en nog twee kroegen zijn gevestigd, de kerstdecoraties laag hingen en wegens tijdgebrek niet zouden zijn behandeld. Veerman riskeert vervolging op grond van het delict brand door schuld (art. 158 SR), dat een maximale straf van een jaar kent als iemand komt te overlijden.

Uit onderzoek is verder komen vast te staan dat een groot aantal bezoekers van Het Hemeltje jonger was dan zestien jaar, een leeftijdsgrens die door gemeente en horeca in Volendam schriftelijk is vastgelegd. Het jongste dodelijke slachtoffer is de dertienjarige Liesbeth Buys. Ook zou het schorten aan de nooduitgangen.

Justitie opent ook een onderzoek naar degene die de brand heeft veroorzaakt. Verscheidene getuigen hebben de politie verteld dat er kort na de jaarwisseling door personeel van Het Hemeltje sterretjes zouden zijn uitgedeeld. Een jeugdige feestganger zou een flink aantal staafjes van dit siervuurwerk tegelijk hebben aangestoken waarna vonken de versiering deden branden. G. Schilder (15) die de brand zag onstaan, zegt niet te hebben gezien dat personeel siervuurwerk uitdeelde. De politie heeft Veerman nog steeds niet kunnen spreken doordat hij in een shocktoestand verkeert. Getuigen hebben de politie verteld dat de 54- jarige eigenaar verscheidene slachtoffers uit zijn café heeft weten te bevrijden.

NRC Webpagina's
3 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad