U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Brand Volendam

Nieuws

Onderzoek

Brand in Het Hemeltje

Achtergrond

Links

Foto's tonen kerstversiering


De kerstversiering in het Volendamse café Het Hemeltje was hoogstwaarschijnlijk niet geïmpregneerd met een brandwerende vloeistof. De gemeente had daar wel opdracht toe gegeven.


Op de website van café Wir War stonden tot maandagochtend foto's waarop de kerstversieringen in het pand te zien zijn. De Wir-War-site is inmiddels van het net, maar de foto's waren later de vinden op de site van Planet Internet. Daar zijn de gezichten van de bezoekers onherkenbaar gemaakt.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 3 JAN. Foto's van de kerstversiering in het Volendamse café Wir War waren tot voor kort te zien op de eigen webpage van deze kroeg. Het café is een etage lager gevestigd in hetzelfde pand waar ook café Het Hemeltje is ondergebracht.

Op de foto's (zie rechts) is goed te zien wat voor soort kerstdecoraties aangebracht waren. Verscheidene getuigen hebben tegenover de politie verklaard dat ook in Het Hemeltje aan de wanden en aan het plafond laaghangende kersttakken hingen die snel vlam zouden hebben gevat.

De dochter van de eigenaar van het café, L. Veerman, heeft vanmorgen tegenover de Telegraaf verklaard dat de kersttakken niet waren geïmpregneerd met een brandwerende vloeistof. De gemeente Volendam had daar in een schrijven van 30 november aan alle horeca-gelegenheden in Volendam wel om gevraagd. Volgens de dochter kwam de brief te laat omdat de kerstversiering al aan de plafonds en muren hing.

In de brief stond ook dat de kerstdecoraties op een hoogte moesten hangen van minimaal 2 meter 40. Volgens H. van der Weijde, tot gisteren woordvoerder van de café-eigenaar, hingen de kerstversieringen in Het Hemeltje hoog genoeg. "Het plafond in Het Hemeltje is veel hoger dan in de Wir War. De versieringen hingen ongeveer 2 meter 70 boven de grond. Ik ben zelf 1 meter 92 en ik kon ze niet aanraken."

In de brief aan de horeca in Volendam beveelt de gemeente twee bedrijven aan die impregneermiddel verkopen. Een daarvan, Flame Guard in Nijmegen, heeft voor de feestdagen zaken gedaan met zes horeca-ondernemingen in Volendam. "Dat is meer dan gemiddeld in Nederland", zegt directeur F. Vogelzangs. Flame Guard produceert dertig verschillende producten op waterbasis, alle onder de merknaam HCA. Het middel is milieuvriendelijk en tast de huid niet aan. Het moet met een planten- of insecticidespuit op het te impregneren materiaal worden gespoten. Directeur F. Vogelzangs: "Na het natspuiten verdampt het water en blijven de brandwerende chemicaliën achter. Bij brand verkoolt alleen een dun laagje van het materiaal. Dat kan dan niet verder verbranden."

NRC Webpagina's
3 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad