U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Brand Volendam

Nieuws

Onderzoek

Brand in Het Hemeltje

Achtergrond

Links

Samenkomst verdeelt raad Volendam

Verdenking tegen baas Het Hemeltje

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 JAN. Tegen de eigenaar en uitbater van het Volendamse café Het Hemeltje bestaan verdenkingen dat hij gemeentelijke vergunningen en aanwijzingen op het gebied van brandvoorschriften "niet adequaat heeft nageleefd".

Hem wordt onder meer verweten geen gevolg te hebben gegeven aan een gemeentelijke brief van 30 november 2001 met voorschriften voor "brandveilige kerstversiering". Dit zeggen bronnen die betrokken zijn bij het oriënterend onderzoek dat het openbaar ministerie in Haarlem instelt naar de brand in het café, als gevolg waarvan tot dusverre negen jongeren zijn overleden en een kleine tweehonderd gewond zijn geraakt. Het OM opent naar alle waarschijnlijkheid binnenkort een strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht rond de brand. Eigenaar en uitbater J. Veerman riskeert vervolging op grond van het delict 'brand door schuld' (art. 158 SR) dat een maximale straf van een jaar kent als iemand komt te overlijden.

De gemeenteraad van Volendam is verdeeld over een officiële herdenkingsdienst voor de slachtoffers. Dit is gisteren gebleken tijdens een door burgemeester F. IJsselmuiden belegde besloten raadsvergadering. De burgemeester kondigde vandaag aan volgende week vrijdag zo'n bijeenkomst te houden in het voetbalstadion, voorafgegaan door een stille tocht over de dijk.

Zo'n door de gemeente geleide samenkomst zou volgens een deel van de raad misplaatst zijn omdat bestuurders mede verantwoordelijkheid dragen voor het horecabeleid in de vissersplaats. "Diverse raadsleden vroegen zich hardop af: stel dat de gemeente tekort is geschoten, dan zou de bevolking toch nooit accepteren dat het gemeentebestuur leiding geeft aan zo'n herdenking?" zegt het enige raadslid van GroenLinks, W. Klapper. Zijn collega W. Keizer van de groepering Volendam 80, de grootste fractie in de raad, zegt: "Wij hebben geen behoefte aan zo'n bijeenkomst." Hij benadrukt dat de reden voor die afwijzing vooral is dat nog zoveel slachtoffers "vechten voor hun leven". In tegenstelling tot wat het Brandwondencentrum in Beverwijk gisteren meldde, zijn tot dusver geen tien, maar negen personen als gevolg van de brand overleden. Woordvoerder P. de Jonge van het Brandwondencentrum gaf vanochtend toe dat zijn centrum een fout heeft gemaakt bij de telling. "We zijn ervan uitgegaan dat er bij de brand ter plekke vijf mensen de dood vonden. Dat waren echter vier mensen. Het vijfde slachtoffer is niet in café Het Hemeltje omgekomen maar kort daarna in een ziekenhuis."

De negen krijgen een individuele begrafenis. De nabestaanden hadden geen behoefte aan een massale begrafenis, waar de gemeente volgens E. Woerlee van het begrafenisfonds van de St. Vincentiuskerk, op had aangedrongen.

NRC Webpagina's
3 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad