U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Brand Volendam

NieuwsP> Achtergrond

Achtergrond

Links

Café voldeed niet aan brandregels

Door onze redacteur HARM VAN DEN BERG
ROTTERDAM, 2 JAN. Eigenaar J.Veerman van de onder één dak gevestigde Volendamse horecabedrijven Het Hemeltje, Wir War en Blokhut moest zijn pand in opdracht van de gemeente wegens brandgevaar drastisch verbouwen.

Hij stuurde een week voor de fatale brand nog nieuwe bouwtekeningen naar de gemeente, die onder meer betrekking hadden op een aanpassing van de voorgevel. De betrokken dienst was nog niet toegekomen aan de beoordeling.

Eerder al had Veerman de achtergevel van het pand aan de dijk verbouwd. De opdracht voor de ingrijpende aanpassingen vloeide voort uit een bezoek van de speciale ambtenaar voor brandpreventie die in september 1999 door het college van B en W werd aangesteld. Het dagelijks bestuur van de gemeente Edam-Volendam besloot hiertoe uit ongerustheid over de brandveiligheid met name in de vele en vooral in de weekeinden intensief bezochte horecagelegenheden in Volendam. De brandweerkorpsen in beide plaatsen bestaan uit bijna honderd vrijwilligers en vallen onder een regionaal commandant in Purmerend.

Na een training van enkele maanden begon preventieambtenaar C. de Bont, zelf brandweerman, in het voorjaar van 2001 zijn controlerende werkzaamheden. Hij moest een forse inhaalslag maken. Hij bezocht de gelegenheden van Veerman zelfs diverse malen en ontdekte onder meer dat de tot dan gebruikte tekeningen niet overeen kwamen met de werkelijkheid.

Edam en Volendam waren tot begin vorig jaar eigenlijk niet toegekomen aan allerlei noodzakelijke maatregelen die de brandveiligheid in de vele panden moesten garanderen. Dit blijkt duidelijk uit de notulen van de vergadering over de gewenste aanstelling van een preventieman op 8 januari 1998. Daarbij waren de regionale brandweercommandant en de commandanten van de vrijwillige korpsen in Edam en Volendam aanwezig. Bij deze gelegenheid constateerde de regionaal commandant J.Schouten dat er aan "preventie en het in kaart brengen van de risico's wel wat schort". Hetzelfde gold volgens hem voor de rampenbestrijding en het maken van aanvalsplannen. Schouten: "Bouwplannen moeten niet alleen vooraf worden getoetst, maar belangrijker is om ook daadwerkelijk controle uit te oefenen." Hij vervolgt dan: "Controle door vrijwilligers is niet mogelijk, ook al vanwege mogelijke conflictsituaties waarin zij terecht kunnen komen."

Commandant Steur van de vrijwillige Volendamse brandweer onthult in de vergadering van drie jaar geleden dat zijn mannen allerlei panden bezoeken "om zelf te weten waar ze terecht komen". Het is volgens Steur "absoluut geen controle op de brandveiligheidsvoorschriften of op de bouwtechnische eisen".

Plaatsvervangend commandant Lansen van Volendam beschrijft in dezelfde vergadering hoe de zaken ervoor staan. Na een brand in café 't Gat van Nederland was vastgesteld "dat er vele verbouwingen hadden plaatsgevonden met meerdere plafonds waarvan de brandweer geen weet had".

Met het oog op het grote brandgevaar van de vele kerstversieringen stuurden B en W op 30 november vorig jaar nog een brief naar de ondernemers met het dringende advies om zogenoemde geïmpregneerde versiering te gebruiken en die te bevestigen op een hoogte van tenminste 2,4 meter.

NRC Webpagina's
2 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad